top of page
  • Writer's pictureFLN

Σοβαρή εμπλοκή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Τί θα κάνει η Ελλάδα

Νέα δεδομένα και προβληματισμούς δημιουργει η εμπλοκή με το μονοδοσικό εμβόλιο και την προσωρινή αναστολή του απο την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) για προληπτικούς λόγους. Αιτία της σοβαρής εμπλοκής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, υπήρξε το γεγονός ότι έξι άνθρωποι στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα ανέπτυξαν σπάνιες μορφές θρομβώσεων.



Εντούτοις δεν αποκλείεται τα δεδομένα να αλλάξουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, είτε εξαιτίας αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που ήδη εξετάζει αναφορές για σπάνια περιστατικά θρόμβων σε σχέση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, είτε εξαιτίας του φρένου των παραδόσεων στην Ευρώπη. Η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο.


Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα λάβει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ανακοινωθεί πως θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Συνολικά από την Johnson & Johnson η Ελλάδα περιμένει 70 χιλιάδες δόσεις τον Απρίλιο, 300 χιλιάδες τον Μάιο και 960 χιλιάδες τον Ιούνιο.


Το σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Johnson είναι ότι είναι μονοδοσικό, σε αντίθεση με όλα τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα που χορηγούνται σε δύο δόσεις, ενώ διατηρείται και σε θερμοκρασία ψυγείου, διευκολύνοντας τη χρήση του σε απομακρυσμένες περιοχές με φτωχές υποδομές συντήρησης. Για το λόγο αυτό η έλευση του εμβολίου αφενός ξεκλείδωνε τους εμβολιασμούς σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες, αφετέρου έφερνε πιο κοντά το στοίχημα της ανοσίας.


Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ ακόμη 9 εκατ. δόσεις έχουν αποσταλεί στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.


Και τα έξι πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό είναι γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών, ενώ τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μεταξύ 6 και 13 ημερών μετά τον εμβολιασμό τους, με βάση την ανακοίνωση των δύο οργανισμών. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και μια δεύτερη, στη Νεμπράσκα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους του χώρου της υγείας.

bottom of page