top of page
  • Writer's pictureFLN

Μπλοκάρουν το Πάσχα στο χωριό - 'Όχι" της κυβέρνησης στις μετακινήσεις εκτός Νομών

Τέλος στα αισιόδοξα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων για… πράσινο φως στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και ψήσιμο του οβελία στα χωριά. Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να καταλήξει στις εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση ώστε να αποφασίσει «το τελικό πλάνο» του εορτασμού και τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις κυβερνητικές επιφυλάξεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα.



Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έδωσε το… στίγμα των προθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα» και εξήγησε ότι «στόχος είναι να μην ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές, μπορεί να τις επιβάρυνε». Όπως τόνισε η ίδια «θα περιμένουμε την εισήγηση της Επιτροπής» ενώ υποστήριξε ότι ενδεχομένως να έχουμε ανακοινώσεις ακόμη και το απόγευμα, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη συνεδρίαση της Επιτροπής».



Τα θέματα που βρίσκονται στο… τραπέζι


Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων για το Πάσχα, κάτι στο οποίο συγκλίνουν πολλοί λοιμωξιολόγοι, αν και υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ του «Πάσχα στο χωριό», υποστηρίζοντας ότι έτσι θα «αποσυμπιεστεί» η κινητικότητα στα αστικά κέντρα. Μένει να φανεί πόσοι θα ψηφίσουν υπέρ και πόσοι κατά για να προχωρήσουν στην τελική εισήγηση.


Στο… τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και τα μέτρα που πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με τις ανοιχτές εκκλησίες, τις Θείες Λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και για Ανάσταση στις 9 μ.μ. Πληροφορίες αναφέρουν πως μάλλον αυτά θα εγκριθούν και μάλιστα για το Μεγάλο Σάββατο θα εξεταστεί να μετατεθεί χρονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις 10.30 μ.μ. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι που θεωρούν ότι υπάρχει ξανά κίνδυνος συνωστισμού μετά την Ανάσταση, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι όλοι θα επιστρέψουν στις οικίες τους και δεν θα πάνε στις πλατείες ή σε σπίτια συγγενών και φίλων.


Ακόμη ένα θέμα συζήτησης θα είναι αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα (τις καθημερινές πέρα από τα Σαββατοκύριακα), ενώ θα εξεταστούν και μέτρα που θα αφορούν στο πασχαλινό τραπέζι και τις συναθροίσεις. Αυτό που προκρίνεται για την ώρα είναι ο εορτασμός σε «κοινωνική φούσκα», δηλ. το πολύ με δύο οικογένειες (έως 8-9 άτομα) όπως έγινε και τα Χριστούγεννα και με μετακίνηση με τον κωδικό «6» στο 13033.


Να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί για τους πιστούς, να μετατεθούν χρονικά κατά μισή ώρα νωρίτερα οι Ακολουθίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και να τελεστεί η Ανάσταση στις 9 το βράδυ, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης για τη λειτουργία των εκκλησιών κατά τη διάρκεια του Πάσχα.


Όπως επισημαίνεται, η Ανάσταση θα γίνει στο προαύλιο των ναών, "σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού". Συγκεκριμένα, οι Ιεράρχες αποφάσισαν:


-Ανάσταση στις 21:00


-οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας να μετατεθούν μισή ώρα νωρίτερα:


-από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18.30


-τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17.30


-τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00


Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, να ανοίξουν στις 10 Μαΐου δημοτικά και γυμνάσια. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι επιστήμονες. Μέσα στον Μάιο θα ανοίξει επίσης η εστίαση. Αυτή τουλάχιστον είναι η επιθυμία της κυβέρνησης δεδομένου πως υπάρχει ο ορίζοντας της 14ης Μαΐου για το “άνοιγμα” του τουρισμού. Το άνοιγμα θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με “εργαλείο” τα self test.


bottom of page