top of page
  • Writer's pictureFLN

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια περνούν με νόμο στους δήμους.






Νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου περιβάλλοντος που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση, ορίζει τους δήμους αποκλειστικά αρμόδιους διαχειριστές των εγκαταλελειμμένων κτηρίων ,ώστε να δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων ακινήτων που ταλανίζει και τη δική μας πόλη.

Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με το νόμο, να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε εταιρίες καθώς και να ιδρύσουν ¨Δημοτική τράπεζα Γης¨, με σκοπό αφενός την αξιοποίηση των κτισμάτων και αφετέρου την τήρηση μητρώου ακινήτων.

Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι τα ακίνητα θα παρέχονται στους δήμους ως και για πενήντα χρόνια!

Μεταξύ των άλλων ένα κτίσμα θα θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν δεν κατοικείται, αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, ή παραμένει ημιτελές την τελευταία 15ετία κ.α.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα ακίνητα θα μπορούν μελλοντικά να περνούν μόνιμα στην ιδιοκτησία του δήμου.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για το δήμο μας δεδομένης της ύπαρξης πλήθους ακινήτων, που εμπίπτουν στις προβλέψεις του νομοθέτη.

Ο δήμος μας έχει τη δυνατότητα παρέμβασης, μέσω των θεσμικών οργάνων συμμετοχής του, ώστε ο υπό ψήφιση νόμος να τύχει βελτιώσεων εφόσον χρειάζεται και ταυτόχρονα να έχει άμεση εφαρμογή!

Η πρώτη κίνηση της δημοτικής αρχής, θα πρέπει να είναι η πλήρης καταγραφή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων. Στη συνέχεια θα πρέπει να διαμορφωθούν προτάσεις, μέσω διαλόγου με τους πολίτες και τις οργανωμένες εκφράσεις τους, με σκοπό την βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα που θα περιέλθουν στο δήμο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν «έξυπνα» επιλύοντας βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής των πολιτών . Για παράδειγμα η διαμόρφωση σε πράσινους χώρους στάθμευσης, ιδιαίτερα στην κοινότητα του Χολαργού, αποτελεί σημαντική παρέμβαση που θα μπορούσε να συμβάλει στην βελτίωση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Επίσης η δημιουργία παιδικών σταθμών, χώρων απασχόλησης ΑΜΕΑ, ψηφιακής βιβλιοθήκης, δημοτικού κτηνιατρείου, πολιτιστικών-αθλητικών δραστηριοτήτων είναι χρήσεις που ο δήμος σε συνεννόηση με τους πολίτες θα πρέπει να εξετάσει.

Ακόμα και η συνεργασία με ιδιώτες προκειμένου τα ακίνητα να αξιοποιηθούν γρήγορα θα ήταν θεμιτή και θα μπορούσε να αποφέρει και οικονομικά οφέλη στην πόλη μας.

Η απόδοση στο δήμο μας εγκαταλελειμμένων ακινήτων αποτελεί μοναδική ευκαιρία, πλούτου, ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υποδομών μας. Ας μην τη χάσουμε!


Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι δημοτικός σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πολιτεία Παπάγου Χολαργού.



0 comments
bottom of page