top of page
  • Writer's pictureFLN

Το φωτεινό παράδειγμα της ngoHeroes, δείχνει ότι οι νέοι έχουν όραμα και μπορούν!

Σε καιρούς σύγχυσης και απραξίας, ανεργίας και προβληματικής διαχείρισης του σύγχρονου βίου, οραματικές πρωτοβουλίες δείχνουν ότι υπάρχουν ελπίδα και λύσεις! Ποιός άραγε δεν γνωρίζει ότι υπάρχει σήμερα ο "κλάδος" των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που έρχονται να συνδράμουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά εκεί που τα Κράτη και οι κυβερνήσεις υστερούν. Ένα τέτοιο, εξαιρετικό project, παρουσιάζει στο FLN. GR o Βασίλης Γράβαρης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της CivilAct, ενός οργανισμού με στόχο τη λεπτομερή χαρτογράφηση αναγκών που μπορούν να προκύψουν στον κλάδο των ΜΚΟ, μέσα από τη συνεχή προώθηση καινοτόμων και εξωστρεφών δράσεων.




Οι ανάγκες αυτές και οι άμεσες λύσεις, γίνονται ακόμα περισσότερο επιτακτικές όταν αφορούν καίρια κοινωνικά ζητήματα ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως ανεργία, οικονομική ανέχεια και οριακές συνθήκες διαβίωσης.


Η πλατφόρμα εύρεσης εργασίας ngoHeroes


Στα πλαίσια της βέλτιστης αντιμετώπισης των αναγκών αυτών, το 2019, η CivilAct σε συνεργασία με το HIGGS αφουγκράστηκαν την απουσία μιας πλατφόρμας εύρεσης εργασίας που να απευθύνεται αμιγώς στον κλάδο των ΜΚΟ. Κάπως έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το ngoHeroes, η πρώτη πλατφόρμα εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, η οποία συνδέει άμεσα και εντελώς δωρεάν ΜΚΟ και επαγγελματίες που θέλουν να εργαστούν στον τομέα της κοινωφελούς εργασίας. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στην ομαλή κύηση της πλατφόρμας, συνέβαλε αποφασιστικά και το καινοτόμο πρόγραμμα VodafoneWorldofDifference, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στη CivilActνα να προσλάβει την πολύτιμη συνεργάτιδα Νικόλ Κακαντούση, η οποία έθεσε κυριολεκτικά τις βάσεις, χαρτογραφώντας και επικοινωνώντας τις ανάγκες πάνω από 170 ΜΚΟ.


Με τον κύριο στόχο της πλατφόρμας να είναι, όπως λέμε, το PerfectMatch, η βέλτιστη δηλαδή διασύνδεση του επαγγελματία με την ιδανική ΜΚΟ και στην κατάλληλη θέση εργασίας, η άμεση απήχηση στον κόσμο, κυριολεκτικά μας συγκίνησε. Κι αυτό, γιατί όταν βγήκαμε στον "αέρα" πριν από 9 μήνες, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και στην αρχή μιας παγκόσμιας πανδημίας, αμφότεροι ΜΚΟ και επαγγελματίες έσπευσαν να μας αγκαλιάσουν, επικυρώνοντας εμπράκτως ότι μια ανάλογη πρωτοβουλία έλλειπε από τον κλάδο μας. Μιλώντας και στην γλώσσα των αριθμών, η πλατφόρμα μέχρι στιγμής μετρά 140 ΜΚΟ και σχεδόν 800 εγγεγραμμένους επαγγελματίες. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την εμπιστοσύνη τους !


Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα


Έχοντας ως δεδομένο ότι τόσο η αναζήτηση προσωπικού, όσο και εύρεσης εργασίας μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες, κύριο μέλημά μας από την πρώτη κι όλας μέρα αποτέλεσε η κατασκευή της πλατφόρμας με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξοικονομεί σε αμφότερους πολύτιμο χρόνο.


Πρώτο λοιπόν βήμα, αποτελεί η δωρεάν και γρήγορη διαδικασία εγγραφής για τις ΜΚΟ και τους επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα, για μια ΜΚΟ απαιτείται απλώς ένα ευκρινές λογότυπο και μια σύντομη περιγραφή του πεδίου δράσης της, ενώ για ένα επαγγελματία η κατασκευή του βιογραφικού του σημειώματος μέσα από ένα ειδικό templateτης πλατφόρμας. Άπαξ και οι εγγραφές ολοκληρωθούν, ΜΚΟ και επαγγελματίες μπορούν αλληλοεπιδρούν κατά βούληση, με τις ΜΚΟ να ανεβάζουν όσες θέσεις εργασίας επιθυμούν και τους επαγγελματίες να αιτούνται σε όποιες θέλουν.

Στα πλαίσια της προαναφερθείσας εξοικονόμησης χρόνου, κάτι που ξεχωρίζει την πλατφόρμα μας είναι ένας εξειδικευμένος αλγόριθμος που διαχωρίζει τα βιογραφικά που δέχεται μια ΜΚΟ σε δύο ξεχωριστές λίστες, μια σχετική και μια λιγότερο. Το τελευταίο γίνεται με βάσει λέξεις – κλειδιά που υπάρχουν στην εκάστοτε θέση εργασίας και στο βιογραφικό του αιτούμενου επαγγελματία. Έτσι, κάποιος που αιτείται σε μια θέση σχετική με το αντικείμενό του, αυτομάτως προτεραιοποιείται, με το βιογραφικό του να γίνεται άμεσα αντιληπτό από μια ΜΚΟ.

Τέλος, εξίσου σημαντικό προς αναφορά είναι το γεγονός ότι μια ΜΚΟ μπορεί εν ευθέτω χρόνω να ανατρέξει σε όλα τα αποθηκευμένα βιογραφικά της πλατφόρμας, επικοινωνώντας απευθείας με τον υποψήφιο, χωρίς αναγκαστικά να έχει προηγουμένως ανεβάσει μια θέση εργασίας.Για το λόγο αυτό, πάντα κάνουμε έκκληση σε όλους τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες να κάνουν ορατά τα βιογραφικά τους, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι στις οργανώσεις.


Το όραμά μας


Πέραν φυσικά της άμεσης διασύνδεσης ΜΚΟ και επαγγελματιών, μέσα από μια τέτοια πρωτοβουλία αποσκοπούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην αντιμετώπιση της υποστελέγχωσης του κλάδου, καθώς και στο γενικότερο φαινόμενο της ανεργίας της χώρας μας, το οποίο είναι βέβαιο ότι, στον απόηχο μιας δεκαετούς κρίσης και όπως όλα δείχνουν διετούς πανδημίας, θα οξυνθεί βαθύτατα.


Κλείνοντας την ωραία μας συζήτηση, μέσα από το ngoHeroes, θέλουμε να απαγκιστρώσουμε τη συνείδηση του κόσμου από ένα στερεότυπο που, μετά και από καθημερινή επικοινωνία με επαγγελματίες εκτός του κλάδου μας, παρατηρούμε ότι ακόμα καλά κρατεί. Αυτό δεν είναι άλλο, από την πεποίθηση ότι η εργασία σε ΜΚΟ μεταφράζεται αυτομάτως ως εθελοντισμός, με χαμηλές έως και μηδαμινές απολαβές. Με κάθε σεβασμό προς την έννοια του εθελοντισμού, ερχόμαστε να υπογραμμίσουμε ότι όχι μόνο η εργασία στις ΜΚΟ δεν αφορά αμισθί καθεστώς, αλλά πολλές φορές δύναται να εξασφαλίσει καλύτερες απολαβές από τον ιδιωτικό τομέα, παντρεύοντας εργασία με κοινωφελή σκοπό.


Όσοι λοιπόν επιθυμούν να κάνουν αυτό το όμορφο πάντρεμα και να εξερευνήσουν το μαγικό κόσμο των ΜΚΟ, δεν έχουν παρά να κάνουν την εγγραφή τους στην πλατφόρμα και να γίνουν μέλος της οικογένειάς μας!

bottom of page