top of page
  • Writer's pictureFLN

Ούτε το 2022 εισφορά αλληλεγγύης - Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

"Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά".Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε σε οικονομικό επίπεδο ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Star". Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι έχει αποφασίσει την εξάντληση της τετραετίας, κλείνοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ στο μέτωπο της πανδημίας άφησε ανοιχτό το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, με την όποια συζήτηση περί του θέματος να ξεκινά, όπως είπε, σε χρόνο ουδέτερο. Δηλαδή, από το Φθινόπωρο.


"Εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας", τόνισε ο πρωθυπουργός.


"Έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος... Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας. Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό. Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα", επεσήμανε.


Όσον αφορά στον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: "Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία…Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι.


Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή".


Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων σημείωσε:


-Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ήμουν από τους πρώτους πρωθυπουργούς που επισκέφθηκαν τη Λιβύη. Αποκαταστήσαμε ένα δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και υπενθύμισα ότι την ίδια άποψη με μας έχει το ευρωπαϊκό συμβούλιο...Η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία. Από αυτήν την πλευρά θεωρώ ότι το ταξίδι ήταν πετυχημένο.


-Η Ελλάδα πέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι, όταν συνομιλεί με την Τουρκία. Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου ήταν ξεκάθαρες. Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία ως Ευρώπη και ως Ελλάδα. Περιμένω από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας...


-Δε θα κάνω καμία μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Και το λέω αυτό γιατί όντως αυτός ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Οι εργαζόμενοι είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος στα τεστ αυτοδιάγνωσης, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δε θα έχουμε περιστατικά μετάδοσης. Από τη στιγμή που έχουμε τεστ διαθέσιμα για όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Θεωρώ ότι αυτή η παρέμβαση πρέπει να γίνει οριζόντια. Τα τεστ είναι ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας, που δεν το είχαμε πριν από κάποιους μήνες. Τα βασικά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα. Μέχρι τουλάχιστον να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να μας εξασφαλίσει...


-Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμα για το Πάσχα. Θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου να αποκαταστήσω το ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε μπροστά μας δύο εβδομάδες, για να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας και στους τόπους καταγωγής μας. Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς και όταν έχουμε αποκλίνει ήταν για θέματα ήσσονος σημασίας…Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο μέτωπο της πανδημίας...


-Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν έχεις να φας ή να πιείς τον καφέ σου πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα. Άρα, εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο η εστίαση. Όταν ανοίξει θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ και θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη ότι αυτό δε θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα και για αυτό προχωρήσαμε για τον κλάδο της εστίασης να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα...-Εάν δεν είχαμε επιβάλει αυτό το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα για δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν η μετάλλαξη του ιού και ο δεύτερος η κούραση του κόσμου.


-Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Όμως, δεν πιστεύω ότι ήταν αυτός ο κύριος λόγος. Ο κύριος λόγος ήταν η κούραση. Ο κόσμος είναι 14 μήνες σε αυτή την περιπέτεια. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτό που ονομάζουμε ανάσες ελευθερίας.


-Το αν θα επιτραπεί και τις καθημερινές η διαδημοτική μετακίνηση θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Η απόφαση των ειδικών να επιτρέψουν, με αυτές τις δικλείδες ασφαλείας, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι σωστή.


-Αυτή τη στιγμή, με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων και αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και θα προχωράμε ανάλογα με την ταχύτητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με τον καιρό ο οποίος μειώνει τη μεταδοτικότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα κανονικό καλοκαίρι...Προφανώς και δε θέλουμε να ξανακλείσει η οικονομία.


-Παρακαλώ το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν έχει εμβολιαστεί να πάει να εμβολιαστεί. Και το λέω αυτό γιατί οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία. Το εμβόλιο είναι ασπίδα προστασίας και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τις μεγάλες ηλικίες. Το τείχος προστασίας να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους προς τους νεότερους. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας. Απευθύνω προσωπική έκκληση ειδικά στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί...


-Ό,τι χρειάζεται ως προς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει. Εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί και πάλι το εργαλείο της επίταξης, δε θα διστάσω να το κάνω. Προς στιγμή θεωρώ ότι το σχήμα αυτό δουλεύει πολύ καλά.


-Πάντα ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών. Μιλάμε για σοβαρούς επιστήμονες που έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με την παρουσία του γενικού γραμματέα και υπουργών της κυβέρνησης, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο Και είναι απόλυτα ελεύθεροι να αποφασίζουν. Η επιτροπή εισηγείται, η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις και εμείς αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη.


"Τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα"

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι λείπει από την ενημέρωση.


"Πιστεύω ότι λείπει, αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.


Ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός, μάλιστα, όταν ερωτήθηκε εάν η επιτροπή των ειδικών έκλεισε τον κύκλο της.


"Όχι, γιατί αυτή η Επιτροπή μάς οδήγησε μέχρι εδώ, με τις διαφωνίες, με τις καθυστερήσεις. Και με ρωτήσατε πριν τι θα έκανα διαφορετικά. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ότι θεωρώ πως τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα. Και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη και εμείς. Υπάρχει μια ευθύνη προφανώς και δική σας, των μέσων, γιατί φιλοξενείτε με πάρα πολύ μεγάλη άνεση πάρα πολλούς ειδικούς των οποίων οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη, αλλά ναι, σίγουρα αυτό το οποίο θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην μπερδεύουμε…", είπε.


"Οι διαφορετικές απόψεις, όταν μιλάμε για ένα δυναμικό επιστημονικό φαινόμενο είναι όχι απλά θεμιτές, είναι απολύτως αναμενόμενες. Όπως είπαμε και για το ζήτημα των σχολείων, υπήρχαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής. Άρα εγώ καταλαβαίνω απόλυτα -και εκεί αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης- ότι πράγματι τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας, με την αποτελεσματικότητα μας στη λήψη των μέτρων. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας. Παραδείγματος χάρη, εκεί που χρειάστηκε να παρέμβουμε με σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις -που ήταν ευθύνη της κυβέρνησης- πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει μια χαρά. Δείτε την Επιχείρηση "Ελευθερία". Δύο εκατομμύρια εμβόλια σήμερα. Δε θέλω να θυμίσω τι έλεγε η αντιπολίτευση", επεσήμανε.


Comments


bottom of page