top of page
  • Writer's pictureFLN

Ο Μεβλούτ, ο Νίκος, η "γαλάζια πατρίδα" των προκλήσεων του Ταγίπ και το "άν" των Σπαρτιατών...

"Αφού συνέτριψε στη Χαιρώνεια τις ελληνικές πόλεις-πλήν της Σπάρτης- ο Φίλιππος απαίτησε και από την Σπάρτη να παραδοθεί, στέλνοντας το εξής μήνυμα: "Αν έρθω με τον στρατό μου, θα ισοπεδώσω την Σπάρτη". Η απάντηση στην απειλή του Φιλίππου, ήταν μία λέξη: "Άν..."



Η Ιστορία διδάσκεται και, όπως προκύπτει στο σύγχρονο βίο, αν δεν γίνεται βίωμα και δίδαγμα περίτρανο, επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο ή κατά πανομοιότυπο τρόπο.


Ο "Σουλτάνος" των ανατολικών μας συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να μην έχει σχέση με τον Φίλιππο τον Μακεδόνα των αρχαίων χρόνων, αλλά η υπερφύαλη τακτική του με το "όραμα της μεγάλης γαλάζιας πατρίδας" και τα όσα κατά καιρούς εκτοξεύονται εναντίον της Ελλάδος, κωδικοποιούνται στη φράση "αν έρθω με τον Στρατό μου, θα σας ισοπεδώσω...".


Πόσες φορές τις τελευταίες δεκαετίες και πολύ περισσότερο σήμερα, δεν έχουμε δεί και ακούσει, να διατυπώνονται κρυφίως και δημοσίως σε στρατιωτικά και διπλωματικά φόρα, τέτοιου είδους απειλές; Μήπως δεν είναι ο γείτονάς μας εκείνος που κάθε ώρα και κάθε στιγμή προσπαθεί να διαμορφώσει την ατζέντα στην διπλωματική σκηνή με λόγια και με πράξεις; Μήπως δεν είναι η ηγεσία της Άγκυρας εκείνη που δημοσίως έχει απειλήσει την Ελλάδα ότι θα ρίξει στη θάλασσα του Αιγαίου τους Έλληνες, όπως έγινε στην πολύκλαυστη Σμύρνη το 1922; Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας είναι η προκαλούσα. Και πριν, και σήμερα και στο μέλλον, απειλές θα εκτοξεύει, παραβιάσεις θα κάνει, τακτικισμούς θα προωθεί και στο ίδιο μοτίβο θα κινείται, κατά τα πρότυπα του Φιλίππου και της προειδοποίησης-απειλής, όπως τότε, προς Σπαρτιάτες.


Η χθεσινή, ιστορική κατά την άποψή μας, συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ιδίως η τελευταία με την δημόσια παράθεση απόψεων), έφερε την ελληνική πλευρά στη θέση των προγόνων Σπαρτιατών! Και κατέγραψε στην ελληνική και πρωτίστως στη διεθνή πραγματικότητα, το "'Αν..." που ειπώθηκε προς τον Φίλιππο πριν απο χιλιάδες χρόνια.


Δεν θα είχαμε Στρατό, ο οποίος κοστίζει, στα νησιά μας, ΑΝ δεν υπήρχε η απειλή της εθνικής μας κυριαρχίας.


Δεν θα τολμούσε Τουρκία να μιλάει για "τουρκική" μειονότητα στη Θράκη, ΑΝ σεβόταν τη Συνθήκη της Λωζάνης που κάνει λόγο, σαφέστατα, για ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.


Δεν θα υπήρχε η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, ΑΝ η Τουρκία σεβόταν το διεθνές Δίκαιο και δεν συνέχιζε τις συστηματικές παραβιάσεις του θαλασσίου και εναερίου χώρου μας.


Και άλλα πολλά, που είναι σύγουρο ότι ειπώθηκαν και στην κατ΄ιδίαν συνάντηση, γιατί ο Νίκος Δένδιας επέμεινε με θάρρος, δυναμισμό και αποφασιστικότητα στις ελληνικές θέσεις.


Τόσο καθαρά. Τόσο τεκμηριωμένα. Τόσο αφοπλιστικά. Σε τέτοιο βαθμό, που η υπερήφανη και καθαρή θέση της Ελλάδος, αποτέλεσε πρώτο θέμα στα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις λοιπές δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις.


Ο Νίκος Δένδιας πέτυχε γερό "σκόρ" απέναντι στην επικίνδυνη και ανερμάτιστη πολιτική του αναθεωρητισμού! Κατέδειξε πλήρως την τουρκική προκλητικότητα και την πολιτική των απειλών. Αλλά έδειξε και κάτι ακόμη. ΑΝ η Τουρκία επιμείνει στην ίδια πολιτική, να γνωρίζει ότι έχει απέναντί της ένα τείχος ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ. Μιά ΙΣΧΥΡΗ διπλωματία. Και ότι με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας που ενισχύονται σε εξοπλισμό και δύναμη πυρός, είναι ΙΚΑΝΗ να αποτρέψει κάθε εχθρική επιβουλή.








0 comments
bottom of page