top of page
  • Writer's pictureFLN

Εφημερίδα WELT: Η Ελλάδα τα έχει κάνει όλα σωστά για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το κείμενο της ανταπόκρισης του Tobias Kaiser από τις Βρυξέλλες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σήμερα η κ. von der Leyen ξεκινά ένα ταξίδι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να ανακοινώσει δημοσίως την έναρξη των πληρωμών, όγκου 750 δις Ευρώ, με βάση το Σχέδιο Ανάκαμψης για την κρίση του κορωνοϊού. Στους πρώτους σταθμούς του ταξιδιού της, πέρα από την Αθήνα και την Μαδρίτη, θα είναι η Λισσαβόνα, η Κοπεγχάγη και το Λουξεμβούργο.



Στις αποσκευές της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής μεταφέρει την λεπτομερειακή αξιολόγηση των υπαλλήλων της για τα Εθνικά Προγράμματα Επενδύσεων και Μεταρρυθμίσεων, με τα οποία τα κράτη-μέλη ζήτησαν κονδύλια και δάνεια από το Ταμείο.


Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για πολυσέλιδα έγγραφα: Μόνον η απάντηση των υπαλλήλων από τις Βρυξέλλες στο πρώτο γερμανικό σχέδιο έχει έκταση 700 σελίδων, αναφέρουν με ένα μίγμα αποτροπιασμού και διασκέδασης από την Καγκελαρία στο Βερολίνο.


Το ότι ο Μητσοτάκης συγκαταλέγεται στους πρώτους επικεφαλής κυβερνήσεων, τους οποίους θα συναντήσει η von der Leyen κατά την περιοδεία της, δεν αποτελεί έκπληξη: Το ελληνικό Σχέδιο δεν κατατέθηκε μόνο πολύ νωρίς αλλά προκάλεσε και ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες -αντίθετα απ’ ό,τι για παράδειγμα συνέβη με το Σχέδιο του Βερολίνου.


Στα επονομαζόμενα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι εθνικές κυβερνήσεις κλήθηκαν να εξηγήσουν λεπτομερειακά το πώς επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, πιο «πράσινες» και πιο ψηφιακές, αλλά και το με ποιες μεταρρυθμίσεις σχεδιάζουν να υποστηρίξουν αυτές τις επενδύσεις.

Από τις Βρυξέλλες τέθηκαν σαφείς όροι: Το 37% των επενδύσεων θα πρέπει να κατευθυνθεί στην Προστασία του Κλίματος, 20% στην Ψηφιοποίηση και καθόλου χρήματα σε εγχειρήματα, τα οποία βλάπτουν το περιβάλλον. Επιπλέον, στα μεταρρυθμιστικά σχέδια θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις της Επιτροπής, οι οποίες εκδίδονται κάθε χρόνο, αλλά μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό αγνοούνταν από τα κράτη.


0 comments
bottom of page