Ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 πέρασε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς που μαινόταν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης.
Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η καμένη γη εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας ξεπερνά τα 40.000 στρέμματα.
Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από τα σημεία που πέρασε η πυρκαγιά είναι αποκαρδιωτικές, αφού το παρθένο δάσος δεν υπάρχει πια.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, από τη μεγάλη πυρκαγιά υπήρξαν ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί οικίες, που στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς, η καταγραφή των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, τη νύχτα που πέρασε έπρεπε να κερδηθούν, επιχειρησιακά, δύο στοιχήματα: πρώτον, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά, ώστε να μην επεκταθεί προς τα νότια, άρα και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής Πλάτανος στους Μύλους, και, δεύτερον, να ανασχεθεί η πορεία της φωτιάς στη νοτιοανατολική πλευρά και προς την πόλη των Μεγάρων μέσα από τα δυσπρόσιτα ρέματα της ευρύτερης περιοχής της μονής του Αγ. Ιερόθεου.
Είκοσι ένα χρόνια είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, όπως αυτή που εκδηλώθηκε προχθές στον Σχίνο Κορινθίας και έχει κάνει στάχτη μέχρι στιγμής 40.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά τέτοια εποχή ήταν το 2000 στη Σάμο, υπενθύμισε, χαρακτηρίζοντας «ατυχία» τη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα στην πρόληψη, αναφέροντας τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις των δήμων και όλων των φορέων.
Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα.
Comments