Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένοι καθώς γνωρίζουν το δύσκολο πρόβλημα με τους κρίσιμους παράγοντες, που πρέπει να λυθεί: επανεκκίνηση με την επιδημία εν εξελίξει, το σύστημα υγείας στα όριά του, την οικονομία να ασφυκτιά, τους πολίτες σε ψυχολογική κόπωση. Το πλεονέκτημα των εμβολιασμών (έχουν γίνει περισσότεροι από 1.668.956), τα διαθέσιμα εργαλεία διάγνωσης και η διευρυμένη δυνατότητα ελέγχου για κορωνοϊό, ο καλός καιρός που συνδέεται με συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους και συνεπώς με μείωση των μεταδόσεων, είναι τα θετικά δεδομένα που βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά όχι σε αυτή τη χρονική καμπή.
Για τον επόμενο μήνα οι ειδικοί «βλέπουν» περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία – είναι πια γνωστό από τους επιδημιολόγους ότι το 10%-15% των θετικών κρουσμάτων «μετατρέπονται» σε ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία έπειτα από 12-14 ημέρες, και από τις εισαγωγές το 5%-7% γίνεται αριθμός ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Οι σταθεροποιητικές ή και πτωτικές τάσεις που καταγράφηκαν στο ιικό φορτίο του Sars-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021, επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%) καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).
Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 4.340 νέα περιστατικά, κατά 21% αυξημένα σε σχέση με εκείνα που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη – 3.586 κρούσματα που αποτελούσαν μέχρι χθες το ...ρεκόρ της επιδημίας στην Ελλάδα. Tα χθεσινά κρούσματα αντιστοιχούν σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τεστ (συνολικά 65.979), ωστόσο υψηλός παραμένει ο δείκτης θετικότητας, περίπου στο 6,6%.
Η Αττική κατέγραψε το δικό της ρεκόρ συγκεντρώνοντας 2.097 μολύνσεις, με τη διασπορά να είναι έντονη σε όλες τις περιοχές. Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 535 κρούσματα, στον Πειραιά 350, στο δυτικό τομέα Αθηνών 274, στο βόρειο τομέα Αθηνών 277. Παράλληλα, αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη με 535 κρούσματα, στην Κοζάνη (167 περιστατικά), στην Αχαΐα με 135 μολύνσεις και στη Λάρισα όπου εντοπίστηκαν χθες 125 νέα κρούσματα.
Comments