top of page

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Κλείδωσε" η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Τη συμφωνία ανακοίνωσαν στις κοινές δηλώσεις τους ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου."Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ", είπε ο Νίκος Δένδιας. Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών, Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο πλαίσιο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν και περιμένουν επίλυση.


Δένδιας: Σκοπός της συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης


Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, "σκοπός της σημερινής συνάντησής μας ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου".


"Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε πως "Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε", σημείωσε.


Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.


Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.


Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θέλει να συνεχίσει τις σχέσεις με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του τόνισε ότι "θέλουμε τη συνέχιση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς προϋποθέσεις και όρους".


Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Ελλάδα ξανά μετά από καιρό και είπε ότι "ευχαριστώ τον Νίκο για τη θερμή υποδοχή στις συνομιλίες και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό". Όπως τόνισε "είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή οικονομικά κι εμπορικά θέματα. Στην Άγκυρα είχαμε αποφασίσει ότι θα επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν στα οικονομικά κι εμπορικά ζητήματα. Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία στην υψηλού επιπέδου συνάντηση υφυπουργών στην Καβάλα μέσω των οποίων θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου. Όλα τα μνημόνια συνεργασίας μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και θέλω να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από την πλευρά της Ελλάδος".


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, οι οποίοι γίνονται έπειτα από συμφωνίες με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια.


"Εμείς έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες αναγνώρισης με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία η Σερβία και άλλες, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά τον τουρισμό", τόνισε. Σε ό,τι αφορά στα θέματα πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, δήλωσε ότι είχε γίνει στην Αθήνα ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών σημειώνοντας ότι θα καθοριστεί επόμενη συνάντηση, ενώ αναφέρθηκε και στην τέταρτη διάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες.


Τέλος, επανέλαβε ότι προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών, Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν και περιμένουν επίλυση.


"Πιστεύουμε αμφότεροι ότι η βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα" τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι "ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους. Συμφωνήσαμε με τον Νίκο Δένδια να συνεχιστεί η πολύ θετική συνεργασία".

0 comments

Comments


bottom of page