"Η προτεραιότητα είναι μία. Η υγεία είναι πάνω από οιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες" και γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια, αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την άρση της πατέντας για την παραγωγή εμβολίων, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας (ΑΝΤ1) για τη διάταξη που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αναφορικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, στην οποία, όμως, συμμετέχουν και κυβερνητικά στελέχη, τόνισε ότι "είναι ένα μελανό σημείο" για την κυβέρνηση, καθώς και ότι "η Επιτροπή εργαλειοποιήθηκε. Κλήθηκε πολλές φορές, εκ των υστέρων, να "νομιμοποιήσει” τετελεσμένες και ειλημμένες αποφάσεις".
Μεταξύ άλλων είπε:
"Υπήρξαμε εκείνη η δύναμη της αντιπολίτευσης που κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις"
"Τι θα γίνει εάν έχουμε νέες μεταλλάξεις του ιού; Είναι ασαφές τι γίνεται με τα θέματα των αντισωμάτων και δεν γνωρίζουμε εάν θα πρέπει του χρόνου να επαναλάβουμε τον εμβολιασμό. Τα αναφέρω όλα αυτά για να μιλήσω για την υποχρέωση της Πολιτείας να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η υπόθεση, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, θα μας συντροφεύει και τα επόμενα χρόνια. Άρα, τι χρειάζεται; Μόνιμες δομές, μόνιμο σύστημα οργάνωσης για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα, όποια και να είναι αυτά".
"Η βασική κριτική που ασκούμε εμείς, πέρα από τα επιμέρους, τις αστοχίες, τις παραλείψεις της κυβέρνησης, είναι ότι δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε αυτός ο δρόμος από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να έχουμε μόνιμες προσλήψεις, να έχουμε μόνιμες δομές στην πρωτοβάθμια υγεία. Να μπορούμε, δηλαδή, να μιλάμε με ασφάλεια για τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια, ανεξαρτήτως τι θα γίνει με αυτόν τον ιό ή άλλους που μπορεί να προκύψουν. Αυτό είναι το μεγάλο συμπέρασμα που οφείλουμε να βγάλουμε ως κοινωνία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θέλει άλλες προτεραιότητες".
"Υπήρξαμε εκείνη η δύναμη της αντιπολίτευσης που κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Θυμίζω την πρόταση για κοινή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να συνδράμουν να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα στην κοινωνία, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση. Θυμίζω την κοινή πρόταση που υπήρξε σε σχέση με τις προμήθειες. Προτάσεις για τα πιο μικρά και τα πιο μεγάλα ζητήματα. Από τις προσλήψεις, από τις παρεμβάσεις για τις αίθουσες των σχολείων, από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τα μικρά παιδιά που κάθονται ώρες μπροστά στα λάπτοπ και τα κομπιούτερ, που πρέπει να έχουν μια ειδική αντιμετώπιση".
"Η προτεραιότητα είναι μία. Η υγεία είναι πάνω από οιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες. Πρέπει να συμβάλει και η ελληνική κυβέρνηση στην άρση της πατέντας για τον εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει να πάνε στην άκρη για ένα διάστημα τα κέρδη των εταιρειών και να βάλουμε μπροστά την υγεία των ανθρώπων".
Για τη διάταξη περί του ακαταδίωκτου των μελών της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε:
"Εδώ έχουμε μια Επιτροπή επιστημόνων. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ποινικοποιείται και να ενοχοποιείται η εισήγηση ή η επιστημονική υποστήριξη μίας άποψης. Το πρόβλημα είναι με τα κυβερνητικά πολιτικά στελέχη που συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές και αυτή είναι η στόχευση για το ακαταδίωκτο αυτών των ανθρώπων. Δυστυχώς, αποτελεί ένα μελανό σημείο. Δεν θα έπρεπε να το φέρει η κυβέρνηση. Ξέρετε τι κάνει αυτό; Πέρα από το να προστατεύει τα μέλη, κακώς κατά τη γνώμη μου -μιλώ για τα κυβερνητικά στελέχη- δημιουργεί και μια κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στην Επιτροπή".
"Η Επιτροπή εργαλειοποιήθηκε. Κλήθηκε πολλές φορές, εκ των υστέρων, να "νομιμοποιήσει” τετελεσμένα και ειλημμένες αποφάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και αυτά δεν βοηθούν στη ψυχολογία του κόσμου, στην εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης".
Comments