top of page
  • Writer's pictureFLN

Σκληρός και προκλητικός ο δικτάτορας Λουκασένκο της Λευκορωσίας

Αυτοί που εύχονται το κακό της Λευκορωσίας, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, έχουν μεταβεί από την διοργάνωση των ταραχών στον «στραγγαλισμό»του έθνους, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λοκασένκο σε συνεδρίαση της Βουλής όπως μεταφέρει το Sputnik επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, όσοι επιθυμούν το κακό της χώρας, τόσο μέσα όσο και έξω από τη Λευκορωσία, «έχουν αλλάξει τις μεθόδους επιθέσεων εναντίον του κράτους». «Παραβιάζουν πολλές κόκκινες γραμμές, πέρασαν τα όρια της κοινής λογικής και της ανθρώπινης ηθικής», είπε.


O Λουκασένκο, απέρριψε την κατηγορία ότι το αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία για να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό. «Είναι εντελώς ψέμα (να υποστηρίζει κανείς) ότι το αεροσκάφος εξαναγκάστηκε σε προσγείωση από ένα Mig 29», δήλωσε. «Η αποστολή του μαχητικού αεροσκάφους ήταν να υπάρξει επικοινωνία, να συνοδεύσει την προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».


Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι τα αμυντικά συστήματα του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της χώρας τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού κατά την εκτροπή του αεροσκάφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta, ενώ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού.


Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι η Δύση αρνείται να ερευνήσει την έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ. «Ενήργησα νόμιμα, προστάτευα τους ανθρώπους, ενήργησα σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες. Το αεροπλάνο άλλαξε πορεία οντά στον πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας. Τι θα γινόταν εάν το σύστημα ελέγχου του ετίθετο σε πλήρη συναγερμό;» , διερωτήθηκε.


Αεροπορικές εταιρίες άλλαξαν χθες, Τρίτη, την πορεία αεροσκαφών τους προκειμένου να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ τα λευκορωσικά αεροπλάνα βρίσκονται ενώπιον πιθανών απαγορεύσεων από την Ευρώπη, καθώς κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τις ενέργειες του Μινσκ να εξαναγκάσει σε προσγείωση το αεροσκάφος και να συλλάβει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς που επέβαινε σε αυτό.


Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας συνέστησαν στο αεροσκάφος της Ryanair, που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, να αλλάξει πορεία προς το Μινσκ, σύμφωνα με την καταγραφή των συνομιλιών, με πρόφαση την πληροφορία για ύπαρξη βόμβας που αποδείχθηκε ψευδής. Η Λευκορωσία απέστειλε μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 για να συνοδεύσει το επιβατικό αεροπλάνο. Οι αρχές της Λευκορωσίας στη συνέχεια συνέλαβαν τον Προτασέβιτς καθώς και τη σύντροφό του. Και οι δύο είναι αντιμέτωποι με ποινικές κατηγορίες.


Ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι ο Προτασέβιτς είχε σχεδιάσει μια «αιματηρή εξέγερση» στη Λευκορωσία.


Η απάντηση της Δύσης στην εκτροπή του αεροσκάφους είναι μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» εναντίον της χώρας του και ο ίδιος θα ανταπαντήσει σκληρά στις όποιες κυρώσεις ή προκλήσεις, δήλωσε ο Λουκασένκο στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.


Το περασμένο καλοκαίρι ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο αφού ο ο ίδιος κήρυξε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τους αντιπάλους του νοθεύτηκαν, ωστόσο οι κινητοποιήσεις έχασαν τη δυναμική τους εν μέσω σαρωτικών μέτρων καταστολής από τις αρχές.


Η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει νέα φάση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.


Το Sputnik σημειώνει ότι σύμφωνα με τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, το μήνυμα σχετικά με έκρηξη στο αεροπλάνο της Ryanair προήλθε από την Ελβετία. Στις 24 Μαΐου, ο διευθυντής του τμήματος αερομεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών της Λευκορωσίας είπε ότι η απειλή της βόμβας προήλθε από τη Χαμάς. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Χαμάς αρνήθηκε τη Δευτέρα τη συμμετοχή της οργάνωσης στο περιστατικό της Ryanair, λέγοντας ότι δεν καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους.


Comments


bottom of page