top of page
  • Writer's pictureFLN

Πρίγκιπας Φίλιππος: Όλα έτοιμα για το "ύστατο χαίρε" - Η πρώτη εμφάνιση της βασίλισσας

Το "ύστατο χαίρε" θα πει η βασιλική οικογένεια και η Βρετανία στον πρίγκιπα Φίλιππο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών την Παρασκευή 9 Απριλίου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 15.00 ώρα Βρετανίας, έπειτα από 8 ημέρες εθνικού πένθους. Η βασίλισσα επιδεικνύει φοβερές αντοχές επιβλέποντας όλες τις προετοιμασίες ενώ τα Ανάκτορα έδωσαν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της κηδείας όπως αναμένεται να τελεστεί αυτή.Οι λεπτομέρειες της κηδείας


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, η κηδεία ξεκινά στις 15.00 τοπική ώρα και θα γίνει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η ταφή θα γίνει στους Κήπους στο Φρόγκμορ. Η μεταφορά του φέρετρου θα γίνει με το ειδικά διαμορφωμένο Land Rover που ο ίδιος ο πρίγκιπας Φίλιππος βοήθησε στον σχεδιασμό του.


Με εντολή της βασίλισσας, όλα τα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φορούν πένθιμα ρούχα και όχι στρατιωτικές στολές, ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση ο πρίγκιπας Χάρι καθώς μετά το Megxit, και την επίσημη παραίτηση από τα πριγκιπικά του καθήκοντα του αφαιρέθηκαν και οι στρατιωτικοί τίτλοι. Τα δύο αδέλφια Χάρι και Ουίλιαμ δεν θα περπατήσουν δίπλα δίπλα στην πομπή πίσω από το φέρετρο του παππού τους, πάλι σύμφωνα με εντολή της βασίλισσας, ούτε θα σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλον μέσα στο παρεκκλήσι, αφού ανάμεσά τους θα βρεθεί ο ξάδελφός τους, Πίτερ Φίλιπς.


Η βασίλισσα θα φoρά μάσκα, θα τηρεί κοινωνική απόσταση από την οικογένειά της και θα ακολουθεί τη σορό του επί 71 χρόνια συζύγου της με μια Bentley στο τέλος της πομπής, ενώ θα είναι η τελευταία που θα μπει στο παρεκκλήσι και θα καθίσει μόνη της.


Παρόντες στην κηδεία θα είναι μόνο τριάντα άτομα. Πρόκειται για παιδιά και εγγόνια του πρίγκιπα Φίλιππου με τις συζύγους και για στενούς συγγενείς όπως ο γιος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας Κόμης του Σνόουντεν. Η μόνη παρευρισκόμενη που δεν είναι μέλος της οικογένειας θα είναι η στενή του φίλη, Κόμισσα Μάουντμπατεν της Μπούρμα, Πένι Κνάτσμπουλ. Άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως η Δούκισσα του Κεντ, δεν έχουν προσκληθεί λόγω των περιορισμών του κορονοϊού.


Εκπρόσωπος των Ανακτόρων τόνισε ότι η βασίλισσα αναγκάστηκε να πάρει σκληρές αποφάσεις σχετικά με το ποιους θα περιλάβει στη λίστα καλεσμένων λόγω των αυστηρών περιορισμών λόγω κορονοϊού. Αλλά, όπως είπε, έκανε το καλύτερο δυνατό για να τιμήσει τις επιθυμίες του μακαρίτη και να συμπεριλάβει αντιπροσώπους απ' όλες τις πλευρές της οικογένειας και απ' όλες τις γενιές εκτός από τα δισέγγονά του που είναι πολύ μικρά για να παρευρεθούν.


Ο ίδιος ο πρίγκιπας Φίλιππος σχεδίαζε επί δύο δεκαετίες την κηδεία του αλλά η Ελισάβετ έπρεπε να προβεί σε αλλαγές λόγω του κορονοϊού,. Περισσότεροι από 700 στρατιωτικοί λαμβάνουν μέρος στην τελετή με το πολυαγαπημένο του Σώμα των Πεζοναυτών να είναι αυτό που θα μεταφέρει το φέρετρο όπου πάνω θα βρίσκονται το πηλήκιο και το σπαθί του.


Το χρονοδιάγραμμα της νεκρώσιμης ακολουθίας


11.00 To φέρετρο θα μεταφερθεί από το ιδιωτικό παρεκκλήσι στο Inner Hall στο Κάστρο του Ουίνδσορ από μέλη του 1ου Τάγματος Γρεναδιέρων Φρουρών

14.15 Αντιπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων θα πάρουν θέσεις στο Τετράγωνο ώστε να δείξουν τις σχέσεις του Δούκα του Εδιμβούργου με τον Στρατό


14.20 Μέλη της βασιλικής οικογένειας και συγγενείς του Φίλιππου που δεν θα λάβουν μέρος στην πομπή θα μεταφερθούν με αυτοκίνητο στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου


14.27 Το ειδικά διαμορφωμένο Land Rover θα μεταφέρει το φέρετρο, θα φθάσει στην Πύλη του Γεωργίου του Δ' και θα ακολουθήσει τη φορά των δεικτών του ρολογιού γύρω από το Quadrangle (Τετράγωνο) στην Είσοδο του Ιππικού


14.38 To φέρετρο θα μεταφερθεί στην Κυβερνητική Είσοδο όπου θα φορτωθεί στην καρότσα του ειδικά διαμορφωμένου Land Rover.


14.40 Μέλη της οικογένειας του Φίλιππου θα λάβουν θέσεις στην πομπή και η μπάντα θα σταματήσει να παίζει μουσική


14.41 Το φέρετρο θα βγει από την Κυβερνητική Είσοδο και θα προπορευθεί της πομπής των μελών της βασιλικής οικογένειας που προχωρούν σε συγκεκριμένη διάταξη.


14.44 Η βασίλισσα συνοδεία με τη Λαίδη επί των τιμών, αποχωρεί από την κεντρική είσοδο και συμμετέχει στην πομπή μέσα σε μία Bentley.


14.45 Η πομπή προχωρά προς το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ ακολουθούν πυροβολισμοί επί ένα λεπτό από την Ανατολική Πύλη


14.53 Το Land Rover φθάνει στις σκάλες του Αγίου Γεωργίου όπου οι Βασιλικοί Πεζοναύτες θα πάρουν το φέρετρο και θα το μεταφέρουν μέσα στον ναό.


15.00 Ακολουθεί ενός λεπτού σιγή και η νεκρώσιμη ακολουθία ξεκινά.


Η εμφάνιση της βασίλισσας


Πίσω από το τιμόνι της πράσινης Τζάγκουάρ της κατέγραψε ο φακός τη βασίλισσα Ελισάβετ στην πρώτη της εμφάνιση μετά τον θάνατο του επί 73 χρόνια συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου.


Η 94χρονη βασίλισσα είχε στο πλευρό της τα δύο αγαπημένα της σκυλιά, ένα κόρκι και ένα ντόργκι και οδήγησε στους Κήπους του Φρόγκμορ εκεί που θα ταφεί ο σύζυγός της αύριο Σάββατο, ενώ κοντά, στο Φρόγκμορ Κότατζ διαμένει σε καραντίνα ο εγγονός της πρίγκιπας Χάρι.


Η βασίλισσα φαίνεται πως με αυτήν τη βόλτα αναζητεί παρηγοριά στη μεγάλη απώλεια, καθώς ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ο βράχος της.


Λέγεται ότι η βασίλισσα αντέχει και επιβλέπει προσωπικά τις τελευταίες ετοιμασίες για την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου το Σάββατο. Μάλιστα, διέταξε ο Χάρι και ο Ουίλιαμ να μην περπατήσουν πλάι πλάι καθώς θα συνοδεύουν το φέρετρο του παππού τους στα 8 λεπτά που διαρκεί η διαδρομή ούτε να σταθούν στο πλευρό ο ένας του άλλου μέσα στην εκκλησία.


Η βασίλισσα αναμένεται να επιβεβαιώσει μαζί με την έμπιστή της ενδυματολόγο Άντζελα Κέλι τα ρούχα που θα φορέσει στην κηδεία. Στα ανάκτορα θα φθάσει και ο κομμωτής της Ίαν Καρμάικλ για να τη χτενίσει για τη νεκρώσιμη ακολουθία.


Στεφάνι κατέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου τονίζοντας ότι το έθνος του "χρωστάει περισσότερα απ' όσα μπορούν τα λόγια να εκφράσουν". Ένα ιδιόχειρο μήνυμα συνόδευε το στεφάνι που κατέθεσε ο πρωθυπουργός έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ όπου αύριο θα τελεστεί η κηδεία του Δούκα. Ο Τζόνσον δεν θα παραστεί στην κηδεία για να αφήσει τη θέση του σε ένα μέλος της οικογένειας, όπως είχε δηλώσει, και θα παρακολουθήσει την τελετή στην τηλεόραση από την κατοικία του στο Τσέκερς.


Άλλοι επίσημοι κατέθεσαν στεφάνια σήμερα στο Παρεκκλήσι, ένα εκ των οποίων της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον όπως και του βασιλικού πολεμικού ναυτικού.


Komentarai


bottom of page