top of page
  • Writer's pictureFLN

Οργανωμένο έγκλημα: Tαχύτερη έρευνα των υποθέσεων ζητεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Απάντηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, σχετικά με το περιεχόμενο των δυο φακέλων που του είχε παραδώσει κατά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο στις 19 Μαΐου.Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο φάκελοι που είχαν παραδοθεί στον κ. Πλιώτα, περιείχαν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος και των ανθρώπων της νύκτας, όπως και της διακίνησης ναρκωτικών κ.λπ., ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε παραδώσει και λίστα με 500 ονόματα ατόμων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, της εκβίασης κ.λπ.


Ακόμη, ο κ. Πλιώτας διαβίβασε την απάντησή του προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε όλους τους διευθύνοντες Εισαγγελίες Εφετών ανά την επικράτεια, με την εντολή οι τελευταίοι να ενημερώσουν τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Ο κ. Πλιώτας, τονίζει την αναγκαιότητα «εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, με τήρηση βεβαίως των νομίμων δικονομικών διαδικασιών.


Ακόμη, ο κ. Πλιώτας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αξιοποίησης από την πλευρά των αστυνομικών αρχών των «Εισαγγελέων Ειδικών Καθηκόντων», όπως είναι του Εισαγγελέα Εφετών που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του οποίου προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών. Η αποστολή του τελευταίου αυτού συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τις δημόσιες αρχές.


Επίσης, ο κ. Πλιώτας τονίζει ότι για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο πεδίο διακίνησης ναρκωτικών, η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση τελεί σε καθεστώς ειδικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 44 ν. 4139/2013), υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κατά νόμο αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών.


Αναφορικά με τις υποβαλλόμενες συναφείς δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει: «Γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ζητείται η υποβολή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας μας και να διατάσσεται, εξαιρετικώς, υπό τους όρους του άρθρου 32 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο και να εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου σε Συμβούλιο για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, όπως εσχάτως πολλές φορές έχει επισυμβεί».


Σε άλλο σημείο, ο κ. Πλιώτας, αναφέρει ότι «οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική Αρχή, κατ' εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)».


Τέλος, ο κ. Πλιώτας, αναφέρει ότι «οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ' οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments

Comments


bottom of page