Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech προκειμένου να τις δώσουν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «New York Times» και «Washington Post».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτής της κίνησης της Ουάσιγκτον στη Σύνοδο Κορυφής της G7 αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την «Washington Post».
Ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό τη σύνοδο των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7), που θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη της Αγγλίας.
Ανοιχτή επιστολή προς την G7
Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από κινητοποίηση επωνύμων με αποδέκτη την G7 για τη διανομή των εμβολίων. Σε ανοικτή επιστολή, διασημότητες του θεάματος και του αθλητισμού καλούν τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ να δεσμευθούν ότι θα μοιραστούν επειγόντως με τις φτωχές χώρες τουλάχιστον το 20% των προμηθειών δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19.
Ανάμεσά τους, ορισμένοι πρεσβευτές καλής θέλησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία Unicef, οι ηθοποιοί Λίαμ Νίσον, Ορλάντο Μπλουμ, Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας, Γούπι Γκόλντμπεργκ και οι τραγουδίστριες Κέιτι Πέρι και Ανζελίκ Κίντζο. Σταρ του ποδοσφαίρου, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ή ο Σέρχιο Ράμος, των αγώνων αυτοκινήτου (Φερνάντο Αλόνσο) ή του τένις (Άντι Μάρεϊ) συνέβαλαν επίσης σε αυτή την έκκληση προς τις επτά πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη.
Με μια αναμενόμενη δωρεά τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων δόσεων από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού και η απειλή παραλλαγμένων στελεχών, υπογραμμίζουν στην έκκλησή τους.
Έκκληση ΠΟΥ σε πλούσιες χώρες να δωρίσουν περισσότερα εμβόλια
Στα μέσα Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τις πλούσιες χώρες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να εμβολιάσουν παιδιά και αντ’ αυτού να προσφέρουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες.
Σημειώνοντας ότι πολλές χώρες παραμένουν στο έλεος της πανδημίας, με «εκρηκτικά» ποσοστά μολύνσεων, όπως η Ινδία, όπως, επίσης, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα ή ορισμένες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι «η Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ πιο φονική από την πρώτη».
Comments