top of page
  • Writer's pictureFLN

Μπλόκα παντού και αυστηροί έλεγχοι σε διόδια και Μέσα Μεταφοράς – Αυξημένη η κίνηση

Το Πάσχα είναι διαφορετικό φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις απαγορεύονται – αναμένεται να απελευθερωθούν μετά τις 15 Μαΐου. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» και επιλέγουν να ταξιδέψουν.Μπορεί οι μετακινήσεις ορισμένων να είναι δικαιολογημένες, έχοντας μαζί τους όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που χρησιμοποιούν ευφάνταστες δικαιολογίες για να μπορέσουν να βγουν εκτός των αστικών τειχών. Επικαλούνται από ιατρικούς λόγους και την ανάγκη παροχής βοήθειας σε ηλικιωμένους που διαμένουν σε άλλον νομό έως και το ότι χάλασαν τα υδραυλικά των εξοχικών τους ή ότι έπεσαν θύματα διάρρηξης κ.α.


Η κίνηση είναι αισθητά αυξημένη σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη και αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Έως χθες το μεσημέρι υπολογίζεται ότι είχαν περάσει από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών περίπου 35.000 οχήματα, σχεδόν διπλάσια από την περσινή χρονιά.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι άνδρες της Τροχαίας είναι επί ποδός και τα «μπλόκα» αναμένεται να αυξηθούν από σήμερα έως και μεθαύριο, με τους ελέγχους να είναι διαρκείς και εξονυχιστικοί προκειμένου να αποτραπούν… άσκοπες μετακινήσεις προς την επαρχία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε αρκετές περιοχές, με τον κορονοϊό να διασπείρεται ακόμη και εκεί που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την πανδημία.


Οι έλεγχοι στα διόδια Ελευσίνας, Αφιδνών και Μαλγάρων θα είναι έντονοι τις επόμενες ώρες, όπως επίσης και στα ΚΤΕΛ και τον Προαστιακό. Οι αστυνομικοί και οι άνδρες της Τροχαίας ζητούν από οδηγούς που δεν τους… πείθουν για την αναγκαιότητα μετακίνησης, να ανοίγουν μέχρι και τα πορτ παγκάζ για να δουν αν υπάρχουν αποσκευές. Έως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών θα βρίσκονται και κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ώστε να γίνονται με σαρωτές εγγράφων και οι έλεγχοι για το εάν είναι γνήσιες οι βεβαιώσεις μετακίνησης.


Στόχος των ελέγχων μέσω σαρωτών είναι να βελτιωθεί η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων που αναγράφονται στις επιδεικνυόμενες βεβαιώσεις μετακίνησης με την αξιοποίηση κάθε δημόσιας πηγής και δεδομένων. Πολλοί είναι εκείνοι που για να «αποδράσουν» από τα μπλόκα και τους ελέγχους βρίσκουν άλλους τρόπους για να… ξεφύγουν, όπως το ταξίδι με προαστιακό, τρένο και αεροπλάνο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν τις επόμενες ώρες.


Αύξηση παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, ο αριθμός των οχημάτων που εξήλθαν, αλλά και εισήλθαν, το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Μεγάλης Τετάρτης 28 Απριλίου έως την ίδια ώρα σήμερα το πρωί), από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, ενώ 273 οχήματα, συνολικά, έκαναν αναστροφή και γύρισαν πίσω επειδή οι οδηγοί τους δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα.


Το τελευταίο 24ωρο, λοιπόν, από τα διόδια της Αθηνών - Κορίνθου, στην Ελευσίνα, εξήλθαν 16.400 οχήματα, ενώ εισήλθαν 13.840 οχήματα. Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 227 επιστροφές. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο (από τις 6:00 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου έως την ίδια ώρα της Μεγάλης Τετάρτης 28 Απριλίου), από την Ελευσίνα εξήλθαν 13.633 οχήματα, ενώ εισήλθαν 12.423.


Παράλληλα, οι οδηγοί 170 οχημάτων έκαναν αναστροφή και γύρισαν πίσω. Σε ό,τι αφορά την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και ειδικότερα από τα διόδια Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 18.809 οχήματα, εισήλθαν 16.823, ενώ έκαναν αναστροφή 46. Το προηγούμενο 24ωρο, στο ίδιο σημείο, τα οχήματα ήταν 17.567 και 16.651, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, έκαναν αναστροφή 47 οχήματα.


Υπενθυμίζεται ότι η διαπεριφερειακή μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής. Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα. Διευκρινίστηκε, ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.


0 comments

Comments


bottom of page