top of page
  • Writer's pictureFLN

Καμπανάκι απο τους ειδικούς για τα κρούσματα σε οικογένειες και χώρους εργασίας

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού όπως και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα, ενώ παράλληλα απευθύνουν έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς.Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.938 νέα κρούσματα. Στους ειδικούς έχει σημάνει συναγερμός, καθώς, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στα συγκεντρωτικά στοιχεία για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας στον Νότιο Τομέα Αθηνών είναι στο 1,39%, ενώ στο Ρέθυμνο φτάνει το 3,69%, στη Μύκονο είναι 3,31%, στην Πάρο 1,27% και στα Γρεβενά 1,12%.


Παράλληλα, σε συνεδρίαση χθες της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων σήμανε συναγερμός για κίνδυνο σε συγκεκριμένες περιοχές και ειδικά για την Αττική, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τη Μύκονο, όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.


«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρατήρησε σχετικά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων ημερών πως τον περασμένο Φεβρουάριο χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε το επίπεδο των 3.000 κρουσμάτων, από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε μόλις δύο εβδομάδες.


Κληθείσα να σχολιάσει την τρομακτική πρόβλεψη του Νίκου Σύψα για 15.000-20.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, από την εκθετική αύξηση της διασποράς, απάντησε: «Δεν είμαι γνώστης των μαθηματικών μοντέλων για να να σας πω εάν θα έχουμε 20 ή 100.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα έχουμε πολύ περισσότερα».


Έσπευσε δε να επισημάνει ότι «σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή» και εκτίμησε πως, εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα, τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στη χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.


Παπαευαγγέλλου: Διασπορά όχι μόνο σε νέους


Η κυρία Παπαευαγγέλου προειδοποίησε και για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναμένεται να κυριαρχήσει στην ΕΕ μέχρι το τέλος Αυγούστου. Εχουμε πλέον πολύ μεγάλη διασπορά, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η ινδική μετάλλαξη δεν πλήττει αποκλειστικά τους νέους, επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.


«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέρα από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν τη λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις», είπε.


Προειδοποίηση και από Γώγο


Στην έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα μέτρα που ίσως χρειαστεί να ληφθούν, αλλά και στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος, ενώ τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία. «Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», είπε ο κ. Γώγος και εξήγησε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.


Αναφερόμενος στην περίπτωση των πανεπιστημίων, σχολίασε ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων. «Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», είπε.


Ωστόσο σημαντικό κρίνεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.


«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.


«Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα», είπε, ενώ τόνισε ότι ο ιός μάς εκπλήσσει συνεχώς.


Όσον αφορά στις κόκκινες περιοχές, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ: «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test».


Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ», είπε συγκεκριμένα.


Για τους εμβολιασμούς


Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».


Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17 ετών, για τα οποία άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τα ραντεβού, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία».


Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, όμως υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό, σημείωσε.

0 comments

Comments


bottom of page