Φορτίο ιατρικών προμηθειών από τη Βρετανία, στο οποίο περιλαμβάνονται 100 αναπνευστήρες και 95 συμπυκνωτές οξυγόνου, έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στο Νέο Δελχί, όπως μετέδωσε το ANI, με το οποίο συνεργάζεται το Reuters. Η Γαλλία στέλνει επίσης, συσκευές παραγωγής οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να παρέχουν όλο το έτος οξυγόνο για 250 κλίνες, σύμφωνα με την πρεσβεία.
Το πρώτο «Οξυγόνο Εξπρές» τρένο για το Νέο Δελχί, το οποίο μεταφέρει περίπου 70 τόνους από το πολύτιμο αυτό αέριο από το ανατολικό κρατίδιο Σχατίσγαρχ έφτασε επίσης νωρίς σήμερα στην ινδική πρωτεύουσα. Ωστόσο, η κρίση που αντιμετωπίζει η πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του πρόσφατου κύματος της επιδημίας στη χώρα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Δραματική η κατάσταση
Ο Δρ. Κ. Πρίθαμ, επικεφαλής της ιατρικής διοίκησης στο Κέντρο αντιμετώπισης Τραυματισμού Σπονδυλικής Στήλης του Νέου Δελχί, σημείωσε ότι η έλλειψη οξυγόνου αποτελεί τη βασική ανησυχία. «Για επτά ημέρες, οι περισσότεροι από μας δεν έχουν κοιμηθεί. Λόγω της έλλειψης, αναγκαζόμαστε να βάζουμε δύο ασθενείς σε έναν αναπνευστήρα και αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία επειδή δεν έχουμε μακρείς σωλήνες», διευκρίνισε.
Το περασμένο 24ωρο η Ινδία κατέγραψε 323.144 νέα κρούσματα, λίγο λιγότερα από το παγκόσμιο ρεκόρ των 352.991 νέων περιπτώσεων κορωνοϊού που είχε καταγράψει χθες Δευτέρα ενώ οι θάνατοι από τον COVID-19 αυξήθηκαν κατά 2.771σε 197.894. Ο Ρίζο Μ. Τζον, καθηγητής και οικονομολόγος στον τομέα υγείας στο Ινδικό Ινστιτούτο Διοίκησης στο νότιο κρατίδιο Κεράλα, δήλωσε ότι η μείωση στα νέα κρούσματα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια μείωση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ που γίνονται.
«Αυτό δεν θα πρέπει να το εκλάβουμε ως μια ένδειξη μείωσης των κρουσμάτων, αλλά μάλλον ως έλλειψη καταγραφής λόγω του υπερβολικού αριθμού των θετικών κρουσμάτων!», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter. Η Ινδία κινητοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφικής κρίσης. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μπίπιν Ράουατ, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θα δοθεί οξυγόνο από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ εν αποστρατεία ιατρικό προσωπικό θα συνδράμει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν εν μέσω μιας «θύελλας» κρουσμάτων. Σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες πόλεις στην Ινδία, η καύση των νεκρών γίνεται σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις σε πάρκα και χώρους στάθμευσης, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επόμενη κρίση θα αφορά την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. «Δυστυχώς οι κλίνες δεν αντιμετωπίζουν ασθενείς. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορείς το κάνουν», δήλωσε ο Δρ. Ντέβι Σέτι, καρδιοχειρουργός και πρόεδρος της αλυσίδας νοσοκομείων Narayana Health.
Την ίδια ώρα η Ινδική Ιατρική Ένωση ανακοίνωσε ότι ιδιωτικά νοσοκομεία στην δυτική πόλη Σουράτ στο κρατίδιο Γκουτζαράτ θα πρέπει να κλείσουν αν δεν λάβουν σύντομα προμήθειες σε οξυγόνο. «Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν (από τα ιδιωτικά) σε κυβερνητικά νοσοκομεία. Φοβόμαστε ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα τήρησης του νόμου και της τάξης», αναφέρει η ένωση σε επιστολή της στον υπουργό Βιτάι Ρουπάνι.
Πολλές τοπικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των Tata Group, Reliance Industries Ltd και Jindal Steel and Power, έχουν επέμβει για να βοηθήσουν στην προμήθεια ιατρικού οξυγόνου. Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η ινδική οικονομία, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο, θα μπορούσε να κλονιστεί ως αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων, προκαλώντας συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Είναι τέτοια η κατάσταση με τους νεκρούς απο την πανδημία, ώστε η καύση των νεκρών δεν περιορίζεται στους καθορισμένους χώρους, αλλά έχει επεκταθεί σε πρόχειρα κρεματόρια ακόμη και μέσα στις πόλεις.
Comments