top of page
  • Writer's pictureFLN

Θεσσαλονίκη: Ο Δήμος προμηθεύεται αναισθητικό όπλο για τα αγριογούρουνα που βολτάρουν...

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες των αγριογούρουνων που κάνουν ...βόλτα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, φτάνοντας μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους και τα Λαδάδικα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει κινήσεις προκειμένου να αποκτήσει αναισθητικό όπλο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου όταν εντοπίζεται ένα αγριογούρουνο, να ναρκώνεται και στη συνέχεια να μεταφέρεται στον φυσικό του χώρο, που είναι το δάσος του Σέιχ Σου.Αυτό δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες του Δήμου διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό του αγριογούρουνου, που εθεάθη ξανά τα ξημερώματα να κάνει βόλτες στα Λαδάδικα και το λιμάνι της πόλης. "Το πιο πιθανό να είναι το ίδιο που είδαμε και στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων συνεχώς αυξάνεται. Προφανώς δεν μπορούν να βρουν τροφή και κατεβαίνουν προς την πόλη. Έχουμε κινηθεί ως Δήμος να πάρουμε αναισθητικό όπλο, να το χρησιμοποιήσουμε με την άδεια και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να το ναρκώσουμε και να το οδηγήσουμε στο φυσικό του περιβάλλον" τόνισε ο κ. Δημητριάδης.


Οδηγίες σε περίπτωση συνάντησης με... αγριογούρουνο


Η κτηνίατρος και μέλος της «Δράσης για την Αγρια Ζωή», Σοφία Προύσαλη δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες εάν συναντήσουν ένα αγριογούρουνο στο δρόμο. Συστήνει να αποφύγουν να το πλησιάσουν και να το ταΐσουν, να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ενημερώσουν όλους τους αρμόδιους φορείς (δασαρχείο, αστυνομία, δήμο) ώστε να μεταβούν στο σημείο και να απομακρύνουν το ζώο από τον αστικό ιστό. "Αυτά τα αγριογούρουνα δεν είναι εντελώς άγρια. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για υβρίδια. Έχουν ζευγαρώσει άγριοι πληθυσμοί με ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ως εκτροφή ελευθέρας βοσκής. Αυτά τα δύο είδη διασταυρώθηκαν και επειδή πολλαπλασιάζονται και δίνουν περισσότερους απογόνους τα ήρεμα γουρούνια έχουμε μεγαλύτερους πληθυσμούς και παρατηρείται το πρόβλημα", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Προύσαλη.


"Τους δίνουν από γαριδάκια και ψωμί έως οτιδήποτε άλλο, που σίγουρα δεν είναι κατάλληλη τροφή. Επίσης, πιστεύουν τα ζώα ότι βρίσκουν τροφή και παραμένουν στον χώρο που δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον" τονίζει.


Στην περίπτωση που δεν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα ήταν δύσκολο να φτάσει ένα αγριογούρουνο στο κέντρο της πόλης καθώς, σύμφωνα με την κ.Προύσαλη, αυτό το διάστημα είναι μειωμένη η κίνηση στην περιφερειακή οδό, άρα τα ζώα μπορούν να κατέβουν ευκολότερα από το Σέιχ Σου και να περάσουν τον δρόμο, που άλλοτε η κίνηση από οχήματα ήταν συνεχής ακόμη και τις βραδινές ώρες.


Από την πλευρά του ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Χρήστος Βλάχος χαρακτηρίζει "σοβαρό και προσεχώς σοβαρότερο" το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πανδημία αλλά και η κλιματική αλλαγή βοήθησε στην αύξηση της αναπαραγωγής των αγριογούρουνων και πρότεινε ως μόνη λύση, την αναισθητοποίηση ή παγίδευσή τους και στη συνέχεια, τη θανάτωση.


"Έχει μικρύνει ο κύκλος αναπαραγωγής τους, καθώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πλέον ηπιότερους χειμώνες, με αποτέλεσμα να γεννούν 3 φορές ανά δύο χρόνια, 6 με 10 μικρά, τα οποία επιβιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο κυνήγι που επέφερε η διαχείριση του κορονοϊού, συνετέλεσαν στην αύξηση του πληθυσμού αλλά και στο φαινόμενο εμφάνισης ζώων μέσα στον αστικό ιστό", τονίζει ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας συνέβαλαν στην απρόσκοπτη μετακίνηση των ζώων που αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων.


"Το κυνήγι είναι ένας ρυθμιστικός παράγοντας για τον έλεγχο του πληθυσμού αφού φρενάρει την αναπαραγωγή. Σκεφτείτε -για παράδειγμα- ότι μια ομάδα κυνηγών μπορεί να θηρεύσει 50 με 60 γουρούνια τον χρόνο. Χρειάζεται αναπροσαρμογή της πολιτικής του κυνηγιού σε συνδυασμό με ολοκληρωμένες μελέτες που θα περιλαμβάνουν διαρκές monitoring του πληθυσμού του αγριογούρουνου, με παράλληλες επεμβάσεις" επισημαίνει.


Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, με τη μεγάλη αύξηση των αγριογούρουνων, που τα περισσότερα είναι υβρίδια, "είναι θέμα χρόνου να έχουμε τροχαία ατυχήματα με ζώα που διασχίζουν δρόμους", ενώ σοβαρές είναι και οι ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειες. "Ένα κοπάδι αγριογούρουνα που μπαίνει μέσα σε ένα χωράφι με πατάτες, καλαμπόκια ή παντζάρια, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο", επισημαίνει ο κ. Βλάχος.


Αναισθητοποίηση και θανάτωση


Κατά τον καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων της Σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, οι αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στο περιβάλλον η αύξηση του πληθυσμού υβριδίων αγριογούρουνου μπορούν να αναστραφούν μόνο με τη θανάτωσή τους. "Απαιτείται η εκπόνηση ειδικών σχεδίων διαχείρισης, σε συνεργασία με τη θηροφυλακή, με αναισθητοποίηση ή παγίδευση των υβριδίων, αρχικά με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, και στη συνέχεια η θανάτωσή τους σε σφαγείο όπου θα έχει ληφθεί ειδική μέριμνα. Μόνο έτσι θα σώσουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, με μια άλλη αντίληψη της στάσης της κοινωνίας", λέει, χαρακτηρίζοντας ως "απαγορευτική" την παγίδευση και την απελευθέρωση του ζώου γιατί δεν λύνει το πρόβλημα.


Συμβουλές προς τους πολίτες


Ο κ. Βλάχος συμβουλεύει όσους συναντήσουν σε κοντινή απόσταση αγριογούρουνο, να μην αρχίσουν τις... φωτογραφίες αλλά να απομακρυνθούν ήρεμα από το σημείο. "Χωρίς πανικό, πρέπει με ήρεμες κινήσεις, αν συναντήσεις το ζώο, να φύγεις από το σημείο και να μην καθυστερήσεις τραβώντας φωτογραφίες. Το ζώο δεν έχει καλή ορατότητα αλλά αντιλαμβάνεται έντονα με την όσφρηση και μπορεί να κινηθεί εναντίον του ανθρώπου, αν τρομάξει" τονίζει ο καθηγητής.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments

댓글


bottom of page