Παράθυρο στον εκσυγχρονισμό, την Ανάπτυξη, αλλά και την επίλυση προβλημάτων οικονομικής και χρηματοδοτικής διαχείρισης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανοίγει το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνουν στην Κόρινθο η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ο
Δήμος Κορινθίων και ο Φορέας Επιμόρφωσης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης
International Forum Training & Consulting.
Για τους στόχους, τις θεματικές ενότητες και τις προοπτικές του Συνεδρίου, μιλά αποκλειστικά στο FLN.GR, ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»:
-Ποιος είναι ο στόχος του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»;
Η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ο Δήμος Κορινθίων και ο Φορέας Επιμόρφωσης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης International Forum Training & Consulting, διοργανώνουν στην Κόρινθο, Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:
«Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική & Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Το Επιστημονικό Συνέδριο προγραμματίζεται σε μια κρίσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίοδο, καθώς διενεργείται αμέσως μετά την κρίση της Πανδημίας στην χώρα μας, η οποία πέραν των θεμάτων υγείας του πληθυσμού έχει κομίσει και πληθώρα προβλημάτων οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης, όπως και στενότητας πόρων σε σειρά τομέων πολιτικής και δράσης.
Πλησιάζοντας τη συμπλήρωση δύο ετών αιρετής διοίκησης, οι δημοτικές αρχές που αναδείχθηκαν στις εκλογές του 2019 οφείλουν να είναι οικείες με τις χρηματοπιστωτικές δυνατότητες που διανοίγονται, τις χρηματοδοτικές πηγές που είναι στη διάθεσή τους, όπως και με το νέο πλαίσιο δημοσιονομικού ελέγχου, που διενεργείται πλέον από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
-Ποιους αφορά το Επιστημονικό Συνέδριο της Κορίνθου;
Στο Επιστημονικό Συνέδριο καλούνται και αναμένεται να συμμετέχουν αιρετοί, μετακλητοί και υπηρεσιακά στελέχη που προΐστανται των υπηρεσιών, που έχουν ως αρμοδιότητα τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση σε Δήμους, σε Περιφέρειες, όπως και στα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Επιστημονικοί & Ειδικοί Σύμβουλοι & Συνεργάτες των ΟΤΑ και των φορέων τους.
Το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο έχει προγραμματισθεί να υλοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, στην Κόρινθο. Επιπρόσθετα, το Συνέδριο αποτελεί την 2η Ετήσια Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) των 332 Δήμων της χώρας, και με την έναρξη των εργασιών του, θα τεθεί σε λειτουργία το «Ψηφιακό Δίκτυο Τεχνογνωσίας των ΠΟΥ».
Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως Ομιλητές και Συντονιστές αιρετοί και τεχνοκράτες (Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Δήμων & Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών, Αντιδήμαρχοι, Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, Επιστημονικοί και Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες ΟΤΑ), υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και στελέχη Υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ.
-Θα γίνουν αναφορές και συγκεκριμένες προτάσεις για τον ψηφιακό ανασχηματισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τα εργαλεία χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων και προγραμμάτων ή για άλλα θεματικά αντικείμενα;
Οι καινοτομικές ψηφιακές εφαρμογές, που ήδη λειτουργούν σε οικονομικές και άλλες υπηρεσίες δήμων είναι αναμενόμενο να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργασιών του Συνεδρίου. Είναι αναμενόμενο όμως ότι, στις Θεματικές Συνεδρίες και στα Θεματικά Εργαστήρια του, θα αντιμετωπιστούν και άλλα θέματα που απασχολούν την οικονομική & διαχειριστική καθημερινότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Ποια είναι κατά την άποψή σας τα σημεία τα οποία καθιστούν πρωτοποριακό για τους ΟΤΑ το συγκεκριμένο Επιστημονικό Συνέδριο.
Στο 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο αναμένεται να κατατεθούν:
-Την 1η ημέρα των εργασιών του στην Εναρκτήρια και σε 5 Θεματικές Συνεδρίες, 24 εισηγήσεις από πολιτικά στελέχη, από πανεπιστημιακούς & ακαδημαϊκούς, από αιρετούς και από στελέχη υπηρεσιών και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, του τραπεζικού συστήματος και των φορέων ελέγχου, όπως και από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις εισηγήσεις αυτές θα συντονίσουν 12 ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα, Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς Δήμων.
-Την 2η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 15 Θεματικά Εργαστήρια και μια Ειδική Συνεδρία, από ειδικούς επιστήμονες 88 παρεμβάσεις – ομιλίες από καλές πρακτικές και εφαρμογές σε θέματα που αφορούν τον αυτοδιοικητικό διάλογο, την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις απόψεις από εμπειρογνώμονες των ΟΤΑ, τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση στους δήμους, την προσέλκυση πόρων, αλλά και τα οικονομικά της ισότητας φύλων (όπως αναπτυξιακοί οργανισμοί, νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων & προδικαστικές προσφυγές, οικονομική διαχείριση στο πλαίσιο της πανδημίας, νέος δημοσιονομικός έλεγχος, ψηφιακή διαχείριση εσόδων & εκκαθάριση δαπανών, οργάνωση, διαχείριση, ψηφιοποίηση, φύλαξη αρχείων κ.ά.). Τις εισηγήσεις στα θεματικά εργαστήρια θα συντονίσουν 50 αιρετοί και ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα.
-Την 3η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 3 διακριτές συναντήσεις, α) απόψεις και προτάσεις από τους ΠΟΥ των δήμων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, β) θα αναφερθούν «Καλές Πρακτικές», που έχουν αναδειχθεί για τους ΟΤΑ από την επιστημονική ομάδα του «Κλεισθένη», όπως και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα και προτάσεις από τις εργασίες του Συνεδρίου σε Συνέντευξη Τύπου.
-Που θα διεξαχθούν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου, θα υλοποιηθούν την 1η ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», την 2η ημέρα στο 4ο Λύκειο Κορίνθου και το Δημαρχείο, και την 3η ημέρα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κορινθίων.
Καλούμε τα αιρετά στελέχη και τους τεχνοκράτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν στο Συνέδριο για την απόκτηση γνώσης και την αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας στις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Comentarios