top of page
  • Writer's pictureFLN

Δύο Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Covid-19 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο

To σπάνιο γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού δείχνει ότι o SARS CoV-2 αναπτύχθηκε σε κινεζικό εργαστήριο, υποστηρίζουν δύο Αμερικανοί ειδικοί. Καθώς επανήλθε στο προσκήνιο η θεωρία περί διαρροής του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα, ο δρ Στίβεν Κουέι, ιδρυτής της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Atossa Therapeutics και ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Μπέρκλεϊ, Ρίτσαρντ Μιούλερ, επισημαίνουν σε εργασία τους ότι ο SARS-CoV-2 διαθέτει ένα γενετικό αποτύπωμα, που δεν έχει παρατηρηθεί σε κορωνοϊούς με φυσική προέλευση, αναφέρει η Wall Street Journal. «Ο πιο πειστικός λόγος που ευνοεί την υπόθεση της διαρροής από εργαστήριο εδράζεται στην επιστήμη», γράφουν οι δύο ειδικοί.Οι Κουέι και Μιούλερ σημειώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός έχει γονιδιακή αλληλουχία CGG-CGG (γνωστή και ως “διπλή CGG), που είναι ένα από τα 36 μοτίβα αλληλουχίας. Το CGG σπάνια χρησιμοποιείται στις τάξεις των κορωνοϊού, που μπορούν να ανασυνδυαστούν με CoV-2.


«Στην πραγματικότητα, σε ολόκληρη την κατηγορία κορωνοϊών, που περιλαμβάνουν CoV-2, ο συνδυασμός CGG-CGG δεν βρέθηκε ποτέ φυσικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εν προκειμένω η κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ιοί για να αποκτούν νέες δεξιότητες και η οποία ονομάζεται ανασυνδυασμός. Ένας ιός απλώς δεν μπορεί να πάρει από άλλον μια αλληλουχία, αν αυτή δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο ιό», σημείωσαν οι ειδικοί. Ως εκ τούτου, εκείνοι που υποστηρίζουν τη θεωρία της μεταπήδησης του κορωνοϊού από ζώο σε άνθρωπο θα «πρέπει να εξηγήσουν γιατί ο νέος κορωνοϊός, όταν μεταλλάχθηκε ή ανασυνδυάστηκε, επέλεξε τον λιγότερο αγαπημένο συνδυασμό του, το διπλό CGG. Ναι, θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό τυχαία, μέσω μεταλλάξεων. Αλλά το πιστεύετε; Αυτό το γεγονός, ότι ο κορωνοϊός με όλες τις τυχαίες δυνατότητές του, πήρε τον σπάνιο και αφύσικο συνδυασμό που χρησιμοποιούν ερευνητές, υποδεικνύει τουλάχιστον ότι το προβάδισμα θα πρέπει να έχει η θεωρία περί διαρροής του κορωνοίού από εργαστήριο», ισχυρίστηκαν.


Ως πρόσθετη απόδειξη, οι δύο ειδικοί τονίζουν ότι σε σύγκριση με τους κορωνοϊούς, που προκαλούν SARS και MERS, επεσήμαναν «δραματική διαφορά στη γενετική ποικιλομορφία του CoV-2. Στην περίπτωση των SARS και ΜERS έχει επιβεβαιωθεί η φυσική τους προέλευση. Κι όταν ένας ιός εξαπλώνεται στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι γνωστό ότι μεταλλάσσεται ταχύτατα μέχρι να κυριαρχήσουν οι πλέον λοιμογόνες μορφές του. Ωστόσο, στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί ειδικοί.

«Εμφανίστηκε σε ανθρώπους που είχαν ήδη προσαρμοστεί σε μια εξαιρετικά μεταδοτική εκδοχή. Δεν έλαβε χώρα κάποια σοβαρή ιογενής «βελτίωση» του κορωνοϊού, μέχρις ότου εμφανίστηκε μια μικρή παραλλαγή πολλούς μήνες αργότερα στην Αγγλία». Κι αυτό κατά τους δύο επιστήμονες είναι άνευ προηγουμένου και υποδεικνύει μια μακρά περίοδο προσαρμογής που προηγήθηκε της εξάπλωσής του. «Η παρουσία της διπλής αλληλουχίας CGG είναι ισχυρή ένδειξη συρραφής γονιδίων και η απουσία ποικιλίας στην δημόσια εξάπλωσή του υποδεικνύει επιτάχυνση μέσω gain of function [δηλαδή τροποποίησής του προκειμένου να γίνει πιο λοιμόγονος, ώστε να μπορεί να αναπαράγεται σε ανθρώπινα κύτταρα] Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιός αναπτύχθηκε σε εργαστήριο», ανέφεραν .


Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι ειδικοί ανά την υφήλιο πιέζουν για να δοθούν απαντήσεις αναφορικά με την πιθανότητα διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο, που είχε απορριφθεί παλαιότερα ως συνωμοσιολογία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εξακρίβωση της προέλευσης του SARS-CoV-2. Η Κίνα, ωστόσο, επιμένει να απορρίπτει την υπόθεση αυτή ως «εξαιρετικά απίθανη» κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «πολιτική χειραγώγηση» του θέματος.


コメント


bottom of page