top of page
  • Writer's pictureFLN

Γαλλία: Σε 7 με 10 ημέρες αναμένουν την κορύφωση του τρίτου κύματος-Σε ισχύ τα μέτρα Μακρόν

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να φτάσει στην κορύφωσή του σε 7 με 10 ημέρες, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.«Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, θα φτάσουμε στην κορύφωση της πανδημίας σε 7 με 10 ημέρες», επεσήμανε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του στο τέλος του μήνα.


«Μετά θα χρειαστούμε δύο επιπλέον εβδομάδες για να φτάσουμε στην κορύφωση του αριθμού των νοσηλευομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό ενδέχεται να συμβεί στο τέλος Απριλίου», εξήγησε ο Βεράν.


Χθες ο Μακρόν επέβαλε τρίτο εθνικό lockdown στη Γαλλία, ενώ ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για τρεις εβδομάδες στην προσπάθειά του να ανασχέσει την εξάπλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας που κινδυνεύει να φέρει στα όριά τους τα νοσοκομεία της χώρας.


Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων στη Γαλλία έχει διπλασιαστεί από τον Φεβρουάριο, σε σχεδόν 40.000 κατά μέσο όρο. Ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε τους 5.000 αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας τον μέγιστο αριθμό που είχε καταγραφεί στη διάρκεια του προηγούμενου lockdown διάρκειας έξι εβδομάδων.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν


Συγκεκριμένα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε 19 περιοχές θα επεκταθούν από το Σάββατο, και για τέσσερις εβδομάδες. Ειδικότερα:


- Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. θα ισχύσει παντού

- Η τηλεργασία θα συστηματοποιηθεί

- Τα καταστήματα θα είναι κλειστά σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή

- Κλείνουν για τρεις εβδομάδες νηπιαγωγεία, σχολεία, κολέγια και γυμνάσια. Η σχολική περίοδος θα αναπροσαρμοστεί.

- Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές θα μπορούν να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο μια ημέρα την εβδομάδα


«Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, αυτή η πανδημία της Covid-19, συνεχίζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ένα έτος θλίψης και πολλών δυσκολιών» ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιον, το τελευταίο έτος όλες οι Γαλλίδες και ο Γάλλοι κατάφεραν να αντισταθούν στον ιό και εάν καταφέρουν να παραμένουν ενωμένοι τις επόμενες εβδομάδες, τώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει σε ολόκληρη την ΕΕ, τότε θα φανεί σύντομα το φως στο τέλος του τούνελ.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι όλοι στην χώρα έκαναν μεγάλες προσπάθειες, αλλά ο ιός συνέχισε να μεταδίδεται. «Αρκετοί γείτονές μας αποφάσισαν να επιβάλουν σκληρούς περιορισμού, ενώ εμείς είχαμε ημέρες ελευθερίας, διατηρώντας ανοιχτά τα σχολεία μας. Θεωρώ, συνεπώς, ότι τα πήγαμε καλά».


Παράλληλα ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι το 44% των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλέον κάτω των 65 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «λαμβάνουμε μέρος σε έναν αγώνα ταχύτητας. Από τη μία έχουμε τα εμβόλια, με τα οποία μπορούμε να βλέπουμε ήδη το τέλος της κρίσης, αλλά από την άλλη, την εξάπλωση νέων μεταλλαγών του ιού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια πανδημία μέσα σε μια άλλη πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.


Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι ο εμβολισμός είναι το σημαντικότερο όπλο που διατίθεται κατά του ιού και κάλεσε όλους τους πολίτες να δεχθούν να λάβουν τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί. «Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε απέναντι στον πανικό και την άρνηση. Προκειμένου μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη ζωή μας , πρέπει ο καθένας μας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τους επόμενους μήνες», τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το τέλος της κρίσης πλησιάζει, καθώς ήδη 3 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Comments


bottom of page