top of page
  • Writer's pictureFLN

Βενιζέλος: Στη Χάγη θα πάει μια στρατιωτικά και διπλωματικά ισχυρή Ελλάδα

Αφετηρία για μια στρατηγική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δηλώνει μεταξύ άλλων στο Βήμα της Κυριακής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι "θα μπορούσε η επίλυση του ζητήματος αυτού, σε τελευταία ανάλυση μέσω της προσφυγής στη Χάγη, να λειτουργήσει εκτονωτικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνολικά, οι οποίες επηρεάζονται καθοριστικά και από το Κυπριακό ως διεθνές θέμα".Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι στη πρόσφατη συνάντηση των κ. Δένδια και Τσαβούσουγλου "αναδείχθηκαν" σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο στην 'Αγκυρα κυρίως άλλα θέματα. "Για παράδειγμα, η θέση της μουσουλμανικής μειονότητας διέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ζήτημα των υπερπτήσεων που ετέθη άπτεται των λεγομένων γκρίζων ζωνών. Στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης υπάρχουν πολύ ισχυρές ελληνικές νομικές απαντήσεις. Αλλά αυτός ο διάλογος σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε τα πάντα εντός ενός ενιαίου διαδικαστικού πλαισίου; Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πώς οργανώνεται η συζήτηση και προς ποιον σκοπό", σημειώνει.


Ο πρωην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 2012-2015 υπογραμμίζει ότι "στη Χάγη η Ελλάδα προσέφυγε, και μάλιστα μονομερώς, το 1976 με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έκτοτε η προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είναι το μοτίβο της εθνικής στρατηγικής. Το 2013 προσέθεσα στη διατύπωση αυτή ρητά δίπλα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και δίπλα στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε η εθνική θέση να είναι νομικά και γεωγραφικά ακριβέστερη. Η άλλη εκδοχή ποια είναι; Η πάροδος του χρόνου προκάλεσε "διολισθήσεις" και έφερε νέους μονομερείς τουρκικούς ισχυρισμούς. Το δε σενάριο της μακράς έντασης το βλέπουμε τους τελευταίους είκοσι μήνες. Βεβαίως στη Χάγη θα πάει μια στρατιωτικά και διπλωματικά ισχυρή Ελλάδα που θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου επειδή σέβεται το διεθνές δίκαιο".


Συμπληρώνει πώς μετά τη συνέντευξη των δυο υπουργών Εξωτερικών στην Αγκυρα γίνονται κινήσεις που πρέπει να δούμε σε ποια στρατηγική εγγράφονται και " νομίζω πως πρέπει να μας το πει τις επόμενες μέρες με κάποια ευκαιρία ο Πρωθυπουργός και κυρίως να το δούμε στην πράξη".


Για την πορεία της οικονομίας θεωρεί ότι η πανδημία είναι μια "εύκολη" περίοδος για να ασκήσει κάποιος οικονομικής πολιτική σε σχέση με την περίοδο που ζήσαμε των μνημονίων και της κρίσης ενώ παρατηρεί πως είναι ανάγκη η Ελλάδα να προετοιμαστεί για τις νέες ανισότητες στο εσωτερικό της ΕΕ, για μια νέα διαπραγμάτευση ως προς το δημοσιονομικό πλαίσιο και κυρίως για την μεταπανδημική αναγκαστική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ θα δημιουργούνται σταδιακά άλλες θέσεις εργασίας, σε άλλους τομείς και για άλλες δεξιότητες.


"Η συζήτηση στην ΕΕ θα επανέλθει σταδιακά στον σκληρό της πυρήνα που είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο διάλογος που άρχισε ήδη ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μας αφορά άμεσα", αναφέρει και σχολιάζοντας τη διάσταση ανάμεσα στην Επιτροπή των Ειδικών επιστημόνων και τις πολιτικές δυνάμεις για τη πανδημία παρατηρεί πως "δημιουργείται έτσι μια "αιμομιξία" επιστημονικής και πολιτικής προσέγγισης. Γι' αυτό πρέπει καταρχήν να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των πεδίων".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments

Comments


bottom of page