top of page
  • Writer's pictureFLN

Έκρηξη ανησυχίας για τα κορονοπάρτι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Παρά τις τρεις εισαγγελικές παρεμβάσεις σε διάστημα 15 ημερών για κορωνοπάρτι στο πανεπιστημιακό campus της Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως διοργανωτές και θαμώνες δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν.



Την ίδια στιγμή ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρει πως κάθε φορά που διοργανώνεται κορωνοπάρτι, οι πρυτανικές αρχές ενημερώνουν την αστυνομία, η οποία όμως, όπως υποστηρίζει, δεν εμφανίζεται. Προσθέτει μάλιστα πως στο πλαίσιο των άμεσων παρεμβάσεων της πρυτανείας, κάθε Παρασκευή και Σάββατο το βράδυ κόβεται το ρεύμα στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, μπροστά στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα κορωνοπάρτι, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό οι διοργανωτές τους. Ωστόσο και πάλι οι συγκεντρωμένοι δεν πτοούνται. Ενδεικτικό είναι πως το περασμένο Σάββατο ακόμη ένα πάρτι διοργανώθηκε τη νύχτα στο ΑΠΘ, με πάνω από 3.000 καλεσμένους.


Σε αυτού του είδους τα πάρτι, ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται λίγο πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, με χιλιάδες άτομα να κατευθύνονται προς το ΑΠΘ. Τα ποτά, όπως όλα δείχνουν, τα προμηθεύονται από τα γειτονικά περίπτερα.


Οσο για τη μουσική, ρόλο... DJ φαίνεται ότι αναλαμβάνουν οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων. Αυτοκίνητα, όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα, με εξοπλισμένα ηχοσυστήματα, αναλαμβάνουν τη μουσική επένδυση της βραδιάς, ενώ δεν λείπουν ακόμα και οι πυρσοί.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι και τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στα social media.



Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει δώσει τρεις φορές εντολή προκειμένου να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση για τα υπαίθρια πάρτι στο ΑΠΘ, με στόχο να εντοπιστούν οι διοργανωτές και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες (συνδεόμενες με παραβάσεις των μέτρων για την αποφυγή διασποράς μολυσματικών ασθενειών).


Μάλιστα η δεύτερη παραγγελία δόθηκε μετά από καταγγελία πολίτη στην οποία ανέφερε την ανάγκη σεβασμού των νοσηλευομένων στα τρία νοσηλευτικά ιδρύματα που γειτνιάζουν με το ΑΠΘ («Γ. Γεννηματάς», «Άγιος Δημήτριος» και «ΑΧΕΠΑ»), σημειώνοντας και την ηχορύπανση που υφίστανται τις νυχτερινές ώρες από την οχλαγωγία και τη δυνατή μουσική.


Στην παραγγελία της προς την αστυνομία η εισαγγελική λειτουργός, εκτός από τον εντοπισμό των διοργανωτών, είχε ζητήσει να ενταθούν οι έλεγχοι περιμετρικά του πανεπιστημιακού campus για την αποτροπή ανάλογων εκδηλώσεων όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της υγειονομικής κρίσης.


Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις παραβάσεις που σημειώνονται, όπως οι συναθροίσεις και η παραβίαση του ωραρίου κυκλοφορίας, υπάρχουν και αναφορές για εγκληματικές ενέργειες. Πρόσφατα 39χρονος κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ληστείας στο Αριστοτέλειο. Οπως ανέφερε στις Αρχές, την ώρα που πήγαινε να πάρει το μηχανάκι του από την περιοχή της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάποια άτομα του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν στο κεφάλι.


Η αστυνομία ενημερώνεται για τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ αλλά δεν εμφανίζεται, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Νίκος Παπαϊωάννου.


Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κάθε φορά, τις τελευταίες εβδομάδες που γίνονται τα πάρτι, η αστυνομία ενημερώνεται αρκετές ώρες πριν ξεκινήσει το πάρτι, καθώς η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης παρατηρεί κινητικότητα στους χώρους από τις 18:00 και μετά. Εξήγησε ότι αρχικά είναι λίγα άτομα, αλλά μετά τις 23:00 συρρέουν εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την πόλη.


Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει στον χώρο και δήλωσε πως το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πρυτανικές αρχές είναι να βάλουν εμπόδια σε όσα σημεία μπορούν, για να μην περνούν τα αυτοκίνητα.


Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις νεαροί σπάνε τα εμπόδια και μπαίνουν με τα αυτοκίνητα στον χώρο. Μάλιστα ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δοθεί στην αστυνομία τα στοιχεία των αυτοκινήτων. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, που επρόκειτο για φορτηγό γεμάτο ποτά, οι υπεύθυνοι εντοπίστηκαν.


Παράλληλα σε άρθρο του στο liberal ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτει πως στα πλαίσια των άμεσων παρεμβάσεων της πρυτανείας κάθε Παρασκευή και Σάββατο το βράδυ κόβεται το ρεύμα στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, μπροστά στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα κορωνοπάρτι, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό οι διοργανωτές τους.


Σημειώνεται ότι τα κορωνοπάρτι αποτελούν ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει τους ειδικούς καθώς μπορούν να προκαλέσουν πισωγυρίσματα, την ώρα που επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται σταδιακά. Γι' αυτόν τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει ανακοινώσει ότι συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου.


«Παράνομα πάρτι σημαίνει διασπορά και διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει συρροές, που σημαίνουν μέτρα, που σημαίνουν ζημιά στις τοπικές οικονομίες… Είναι ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Χαρδαλιάς.


Το πρόβλημα πάντως παραμένει. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως φαινόμενα όπως ο συνωστισμός 3.000 νέων που επιδίδονται σε πάρτι είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης και να υπάρξει ανάσχεση της πτώσης, δεδομένου ότι και το ποσοστό εμβολιασμών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.


0 comments

Comments


bottom of page