top of page
  • Writer's pictureFLN

Άρση lockdown: Πώς θα γίνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις-Τί θα γίνει με ωράριο, sms, Τουρισμό

Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός, καθώς το ιικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό και τα νοσοκομεία να πιέζονται, παρά τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων.Αύριο Τετάρτη συνεδριάζουν οι ειδικοί και το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για το θέμα των sms, του ωραρίου κυκλοφορίας, αλλά και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, οι οποίες θα «ανοίξουν» την Παρασκευή 14 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο έχει να κάνει με τις μετακινήσεις προς την ηπειρωτική χώρα και το δεύτερο σχετικά με τα νησιά. Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, η μετάβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι ελεύθερη αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self test ή μοριακού τεστ, ενώ θα μπορεί να γίνεται χρήση και του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσον αφορά στα νησιά, θα απαιτείται υποχρεωτικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή self test πριν από το ταξίδι και ελεύθερη μετακίνηση για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.


Τα sms


Παρελθόν θα αποτελούν στο τέλος της εβδομάδας και τα sms στο 13033 και στο 13032. Αυτό σημαίνει ότι θα τελειώσουν και οι αγορές με click in shop και click away. Οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα στα καταστήματα για τα ψώνια τους αλλά τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.


Ωράριο κυκλοφορίας


Νέα δεδομένα θα διαμορφωθούν και για το θέμα του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αρχικά η έναρξη της απαγόρευσης θα γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα αντί στις 11 μ.μ. Δεν αποκλείεται και το σενάριο βέβαια, να… πάει η απαγόρευση στη 1 π.μ. καθώς οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν διαμαρτυρηθεί και επισημάνει τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω του κλεισίματος νωρίτερα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε «παράθυρο» και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους εντός του Ιουνίου.


Το σχέδιο για τον τουρισμό


Κομβικό σημείο για το άνοιγμα αποτελεί η επανεκκίνηση του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Την Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις δίνοντας όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια το άνοιγμα και για όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα αναρτάται το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου στη συνέχεια οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.


Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν:


-ο τουρισμός


- οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις


- τα μουσεία


Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν:


-παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί


-εργαστήρια ΙΕΚ και κολλέγια


-σχολεία δεύτερης ευκαιρίας


-ωδεία


Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.


Την Παρασκευή 28 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θέατρα και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθιστούς, με ποσοστό πληρότητας 50%.


0 comments

Comments


bottom of page