top of page
  • Writer's pictureFLN

Άμεσα οι εγκρίσεις και οι εκταμιεύσεις των επιδοτήσεων ύψους 330 εκατ. ευρώ για την εστίαση

Με ταχείς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις των αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες. Περίπου 34.000 επιχειρήσεις, απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος, αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.Δικαίωμα για την επιδότηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Επίσης θα έχουν δικαίωμα και οι επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν ως κύριο ΚΑΔ αυτόν της εστίασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται απ’ αυτόν.


Αν και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι κλειστές επί πέντε συναπτούς μήνες, βούληση της κυβέρνησης και του υπ. Ανάπτυξης, που «τρέχει» τη δράση μέσω του ΕΠΑνΕκ, είναι να ανοίξει γρήγορα η σχετική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr) και να ακολουθηθεί μία τάχιστη διαδικασία αιτήσεων, αξιολογήσεων και εγκρίσεων. Στόχος είναι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι επιχειρήσεις, να λάβουν τα κεφάλαια της ενίσχυσης πριν το Πάσχα, οπότε και εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι βέβαια που θα κριθεί απ’ την εξέλιξη της πανδημίας κατά τη διάρκεια του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς και των σχολείων που προηγούνται.


Επίσης πολύ σημαντική θεωρείται η πρόβλεψη η δράση να παραμείνει ανοικτή ως τις 31 Ιουλίου προκειμένου και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.


Ποιοί είναι οι Δικαιούχοι


Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση της εστίασης στη Δράση είναι να έχει δηλώσει απώλεια τζίρου 30% και πάνω το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2019 η σύγκριση θα γίνει με βάση τον ίδιο αριθμό ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση κατά την πρώτη χρήση. Οι επιχειρήσεις δε που συστάθηκαν εντός του 2020 αυτοδικαίως εντάσσονται στη Δράση και άρα έχουν πρόσβαση στην επιδότηση.


Σύμφωνα με τη Δράση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αναλώσει την επιχορήγηση ως το τέλος της χρονιάς, κάτι που θα ελεγχθεί απ’ τις Αρχές με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα έξοδα που οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν.


Στην περίπτωση που δεν αναλωθούν τα Κεφάλαια ως το τέλος της χρονιάς τότε θα ζητηθεί η επιστροφή τους. Επίσης θα ζητηθούν πίσω εφόσον διαπιστωθεί ότι:


α) το ποσό της ενίσχυσης υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών για «αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας», «Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)» και «ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών» στο έντυπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (κωδικοί 361,363, 364)


β) το άθροισμα του ποσού της χρηματοδότησης που έχει λάβει η επιχείρηση απ' το Κράτος απ’ τη συγκεκριμένη αλλά και από άλλες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν απ' την πανδημία υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 («Σύνολο Φορολογητέων Εισροών») των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021


Ικανοποίηση απ’ τους φορείς της εστίασης


Την ικανοποίηση τους εκφράζουν οι θεσμικοί φορείς της εστίασης κρίνοντας ότι τους δίδεται «μη επιστρεπτέα» ενίσχυση σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να καλύψουν τα πρώτα απαραίτητα έξοδα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους. Γι αυτό εξάλλου και στέκονται στις ταχείες διαδικασίες τις οποίες υποσχέθηκε η κυβέρνηση. «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας ζητώ μια χάρη, αυτό το πρόγραμμα να τρέξει πριν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, γιατί θα χάσουμε θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος χθες στον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς.


Επιδοτήσεις για προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού αέρα


Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξει» και Δράση για την επιδότηση απόκτησης μηχανημάτων καθαρισμού αέρα για τον κλάδο της εστίασης αλλά και τους χώρους εστίασης των καταλυμάτων. Η χρηματοδότηση θα γίνει και πάλι μέσω ανακατανομής αδιάθετων Κεφαλαίων του ΕΣΠΑ με τον προϋπολογισμό της συγκεκριμένης Δράσης να κινείται μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα «τρέχει» και η Δράση επιδότησης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικών χώρων προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μιας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ έκαστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να έχουν υποβληθεί εδώ ως τις 28 Απριλίου.


Σειρά παρεμβάσεων για να αποτραπεί τσουνάμι λουκέτων


Η νέα Δράση, που αφορά έναν απ’ τους δύο κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο απ’ την κρίση (σσ ο άλλος είναι ο τουρισμός), έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά παρεμβάσεων με τις οποίες έως τώρα έχει αποφευχθεί ένα τεράστιο κύμα λουκέτων στην αγορά.


Χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ο κλάδος της εστίασης έχει ήδη λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ. περίπου. Σημείωσε τις 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, που έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καθώς και τους 260.000 περίπου (από σύνολο 410.000) εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή και τους οποίους «κάλυψε» το κράτος με 720 εκατ. ευρώ.

0 comments

Comments


bottom of page